Objavljeno

Mesto žensk: Nacija, natura, norma

23. izdanje Međunarodnog festivala suvremene umjetnosti – Mesto žensk/City of Women održava se u Ljubljani od 6. do 14. listopada, u vrijeme prisjećanja na 100. obljetnicu Oktobarske revolucije.

Ovogodišnji festival bit će obilježen podrivanjem normi i neprilagođavanjem idejama koje se trenutno – od strane konzervativnih i nacionalističkih ideologija – promiču kao prirodne. Sa sloganom nacija_priroda_norma/nation_nature_norm, festival otvara prostor provokativnim, zanimljivim i angažiranim umjetničkim radovima. Umjetnice/i će raspravljati o pobačaju, nenormativnim obiteljima, biologiji i feminizmu te performansu.

Festival traje 9 dana i odvija se na 14 lokacija, uključuje 16 radova, premijera, otvorenja, projekcija, diskusija i predavanja, koncerata, radionica, tuluma i odličnih umjetnica iz cijelog svijeta.

Mi se posebno veselimo gostovanju umjetnice Laie Abril, koja će održati predavanje o svojom projektu Lobismuller (u kojem se bavila pričom interseksualnog ubojice Manuela Blanca Romasantea), masterclass o fotografiji (besplatan, uz obaveznu registraciju) te predstaviti izložbu On Abortion, koja ostaje otvorena do 2. studenog.

Od diskusija izdvajamo “Drugačije obitelji” – koja će se baviti pravnim perspektivama i utjecajem konzervativnih struja na poimanje obitelji, a na kojoj sudjeluju Estela Žutić i Gilles Duvivier, Roman Kuhar, Maja Šorli i Tea Hvala – te “Novi modeli obitelji” na kojoj će sociolog Éric Fassin uz moderaciju Romana Kuhara govoriti o istospolnim brakovima i seksualnosti.

Kao predstavnice portala Vox Feminae i VFF-a, sudjelovat ćemo na regionalnoj konferenciji posvećenoj arhiviranju suvremenih izvedbenih praksi koja će se održati 14. listopada.

Detaljan raspored možete pronaći ovdje, a informacije o ulaznicama ovdje.

Povezano