Objavljeno

MenEngage: Muškarci moraju postati aktivni sudionici borbe za rodnu ravnopravnost

Ostvarenje rodne ravnopravnosti izgledno je samo ako se usvoji perspektiva ‘On+Ona’, odnosno podjelom odgovornosti između muškaraca i žena, zaključak je nedavnog simpozija alijanse MenEngage u New Delhiju.

Eklatantan primjer ovoga seksualno je i reproduktivno zdravlje, koje se smatra isključivom odgovornošću (indijskih) žena. Kada bi muškarci preuzeli dio odgovornosti, žene ne bi bile primorane prepuštati se neprofesionalno obavljanim sterilizacijama koje često rezultiraju smrtnim ishodom. Iako je napredak vidljiv u skandinavskim zemljama, azijske zemlje i dalje stagniraju ili nazaduju.

Muškarci se trebaju jasno usprotiviti maloljetničkim brakovima, genitalnim sakaćenjima žena, seksističkim video igrama, neplaćenom ženskom radu i nasilju nad ženama. Muškarci trebaju preispitati dinamiku moći u svojim djelima i riječima i reagirati na nedostatak žena u svijetu rada, istaknula je Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica UN Women.

Prema riječima voditelja simpozija Abhijita Dasa, ovogodišnja rasprava imala je ‘holistički’ pristup. Nužno je aktivno sudjelovanje muškaraca u borbi za rodnu jednakost, no jednako je tako važna i preobrazba tradicionalnog koncepta maskuliniteta. Upravo društvene norme i rodni stereotipi oblikuju odnose moći, a time i rodnu nejednakost. Tijekom socijalizacije dječaci upijaju stav da je u njihovim rukama kontrola i moć, a mnogi odrastaju i s uvjerenjem da je dominacija muškarca ili seksističko ponašanje prema ženama ono što čini ‘pravog muškarca’, zbog čega je ključno izmijeniti navedene narative.

MenEngage je savez organizacija koje rade s dječacima i muškarcima kako bi im usadile načela rodne jednakosti, a umrežile su se 2004. godine. Njihov prvi globalni simpozij održan je 2009. u Rio de Janeiru i bio je upola manji od ovogodišnjeg simpozija na kojem je sudjelovalo 1,100 sudionika iz 95 zemalja. [J.J.] UN Women/TheGuardian


Povezano