Objavljeno

Kći objavila majčin memoar o seksualnom zlostavljanju u nacističkim logorima

Franci Rabinek s rođakinjom Kitty nakon oslobođenja iz Bergen-Belsena, srpanj 1945.

Autorica i istraživačica traume Helen Epstein objavila je rukopis svoje majke Franci Rabinek Epstein pod nazivom Franci’s War: A Woman’s Story of Survival (Penguin Books, 2020.) o iskustvima koja je doživjela tijekom Drugog svjetskog rata.

Zbog kontroverzne teme rukopis nije bio objavljen 1970-ih kada ga je Franci po prvi put ponudila izdavačima. Razočarana manjkom interesa, spremila je rukopis i vratila se svom starom poslu dizajnerice i krojačice za imućne Njujorčanke.

Napisan iz izričito ženske perspektive, Francin memoar bio je ispred svog vremena,” piše Renee Ghert-Zand.

Franci piše o tome kako su žene u logorima imale istospolne odnose, ali i bile prisiljene na seks kako bi im život bio pošteđen. No, privlačnost nije ništa garantirala; ako su žene koristile svoj izgled da bi preživjele, morale su to raditi vrlo pažljivo kako ne bi bile silovane ili ubijene. Franci otvoreno piše i o neželjenim trudnoćama u logorima, ali i infanticidu.

Žene koje su preživjele nisu kasnije govorile o seksualnom zlostavljanju jer nisu željele da njihova djeca i unuci znaju što su proživjele,” objašnjava Beverley Chalmers, autorica knjige Birth, Sex and Abuse: Women’s Voices Under Nazi Rule.

Franci je među zatvorenicama ostala zapamćena i po tome što je lagala dr. Josefu Mengeleu kada ju je upitao što je po zanimanju. Ona je rekla da je električarka (neke osnove bila je naučila od oca), što se Mengeleu učinilo korisnim pa joj je poštedio život i poslao je u Hamburg, gdje je radila teške fizičke poslove na raščišćavanju bombardiranih zgrada.

Nakon oslobođenja iz logora Bergen-Belsen vratila se u Prag, a nedugo zatim odselila s mužem u SAD.

Franci Rabinek Epstein umrla je 1989. od aneurizme mozga u dobi od 69 godina.

Isječak iz knjige možete poslušati na stranici izdavača.


Povezano