Objavljeno

Marš solidarnosti #10 ― Ja sjećam se!

Marš solidarnosti tradicionalna je godišnja manifestacija u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba, koja se u studenom 2017. održava jubilarni, 10. put!

Jednodnevno marširanje gradom prijašnjih je godina najčešće bilo posvećeno manjinskim i deprivilegiranim društvenim skupinama, kako bi se okupljeni građani, no po mogućnosti i svi ostali, solidarizirali s njima i senzibilizirali za njihove probleme posjećivanjem urbanih punktova karakterističnih za svakodnevnicu tih socijalnih grupa.

No, (ne)prilike su naložile da priča ovaj put bude nešto drugačija. Uslijed negativnih socio-političkih okolnosti u našem gradu, ali i cijeloj zemlji, te valovima povijesnog revizionizma, neokonzervativizma i ― nazovimo stvari onakvima kakve jesu ― neoustaštva i neofašizma, koji se svakodnevno valjaju ulicama i institucijama, Marš solidarnosti #10 naslovili smo pokličem Ja sjećam se!, čime ističemo da ćemo se baviti politikama kultiviranja nasljeđa i sjećanja na antifašističku borbu i Narodnooslobodilački pokret koji u glavnom gradu Hrvatske imaju snažne temelje i dugu, bogatu tradiciju.

Micanje imena maršala Tita s jednog od najvećih zagrebačkih trgova je događaj koji je obilježio političko ljeto. Nakon dugog natezanja i nekoliko besramno pogaženih riječi, Trg maršala Tita je zamijenjen Trgom Republike Hrvatske. Cijela se predstava odvijala u kontekstu zemlje u kojoj je tijekom 27 godina postojanja uklonjeno, oštećeno i uništeno preko polovice svih spomenika koji su komemorirali Narodnooslobodilačku borbu i njenu antifašističku orijentaciju.

Zagreb je u tom smislu prošao još gore jer su vlasti posredno ili neposredno eliminirale dvije trećine spomenika i imena ulica kojima je grad pamtio svoje heroine i heroje, koji su vlastitim životima zaustavili fašističku mašinu smrti. Tito je bio posljednji u nizu kao najveći simbol tog otpora. U spomen na sve njih i njihovu žrtvu, ove godine organiziramo Marš solidarnosti na temu sjećanja antifašističke borbe Zagreba.

Mi od svoje prošlosti nećemo odustati, ali nećemo odustati niti od budućnosti našega grada i zemlje. Pridružite nam se na ulicama Zagreba gdje ćemo potražiti odgovore na pitanja o razmjerima njegovog antifašističkog otpora, kao i odgovore o suvremenoj funkciji kolektivnog pamćenja i zbog čega antifašističko sjećanje predstavlja opasnost za postojeće odnose moći u hrvatskom društvu.

Marš solidarnosti #10 održat će se 11.11., s početkom u 11 h na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu (kod najstarije parne lokomotive u fundusu HŽ-a), a nastavit će se na sljedećim točkama, gdje će nastupati i odabrani govornici te s okupljenima razgovarati o važnim sjećanjima vezanima za ta mjesta:

1) Katica na Glavnom kolodvoru (govornica: Anja Grgurinović, MAZ)
2) rodna kuća Ive Lole Ribara (Lovro Krnić, Antifašistički Vjesnik)
3) Ministarstvo kulture (Boris Postnikov, Novosti)
4) Trg maršala Tita (govornik/ca će biti poznati na licu mjesta)
5) trafika sestara Baković (Leila Topić, Centar za ženske studije)
6) redakcija Novosti (Aneta Lalić, Srpsko narodno vijeće)
7) spomenik “Strijeljanje talaca” Frane Kršinića (govornik/ca će biti poznati na licu mjesta)
8) Savez antifašističkih boraca i antifašista + Mreža antifašistkinja Zagreba

Nakon odmora uz okrepu (oko 13 h), Marš solidarnosti #10 završit ćemo razgovorom s dr.sc. Branimirom Jankovićem u sjedištu SABA i MAZ-a (Ulica Pavla Hatza 16), koji će voditi Anja Grgurinović. Kroz razgovor ćemo uz konkretne primjere pokušati objasniti suvremenu važnost sjećanja, kao i njenu političku relevantnost.


Povezano