Objavljeno

Krapan EU Kapital 2018

Ovogodišnje specijalno izdanje festivala Krapan EU Kapital ’18 održava se od 25. srpnja do 3. kolovoza, a svečano otvaranje festivala najavljeno je u srijedu, 25. srpnja, u 20 sati u Krapnu. 

Kao i ostali ovogodišnji Polygon programi podružnice Krapan – Krapan KineDok i Vila Pinka – rezidencijalni program za umjentike i goste Krapna, odvija se u sklopu 2. Bijenala industrijske umjetnosti i programa Rijeka – europska prijedstolnica kulture 2020.

Sudionici/e: Anka Blažić, Bahrija Okanović, Hana Mušanović, Raif Mušanović, Ilir Krasniqi, Branko Golub, Intis Okanović, Sandro Aletić, Mirela Duda Aletić, Sanja Švrljuga Milić (1959.-2015.), Marko Marković, Slaven Tolj a.k.a. DJ Oseka, Tajči Čekada, Mirjana Galo, Dean Zahtila, Goran Škofić, Sandro Đukić, Andrea Gregorina, Marc Rader (Njemačka), Leila Vujić, Les Pas Perdus kolektiv (Francuska), Dragodid kolektiv, mješoviti zbor Giussepina Martinuzzi, Branka Cvjetičanin, Igor Bazijanac, Katarina Lamešić, i brojni drugi gosti i gošće.

Krapan kao ishodište europske industrijske elite i epicentar propasti iste, mjesto je u kojem se dogodila prva organizirana pobuna radnika u svijetu. Krapan je nakupina energije i znanja, a mi smo novi rudari u potrazi za spoznajom tranzicijskog limba.

Polygon – Centar za istraživanja i razvoj projekata u kulturi ovogodišnji program ostvaruje u suradnji s Labin Art Expressom, MMSUom – Muzej moderne i suvremene umjentosti Rijeka u okviru programa Rijeka 2020 d.o.o., dijelom je regionalne platforme „Rudnici kulture“, a ovogodišnji program razvija se u suradnji s Comunita degli Italiani Albona „Giussepina Martinuzzi“ i ostalim udrugama nacionalnih manjina Labinštine, kao i s udrugom HOMO iz Pule. Programski je ujedinjen s međunarodnim europskim platformama KineDok i Rudnici kulture. Ovogodišnji program podržan je i sufinanciran od strane Ministarstva kulture RH i Zaklade Kultura nova.

Više informacija o programu festivala možete pronaći ovdje