Objavljeno

Komisija o statusu žena naglasak stavila na ekonomsko osnaživanje žena

Prošlog tjedna završeno je dvotjedno zasjedanje UN-ove Komisije o statusu žena (CSW), a u zaključnom dokumentu zemlje članice su se obvezale osigurati punu i jednaku participaciju žena u ekonomiji, kao i pravo žena na rad i poštivanje svih prava na radnom mjestu.

Istaknuto je kako borba za osnaživanje žena i ostvarenje rodne ravnopravnosti nailazi na niz prepreka, uključujući rodne stereotipe i društvene norme koje podržavaju koncentraciju žena u zdravstvenim i društvenim sektorima, neravnopravan položaj na radnom mjestu, kao i veći obim neplaćenog rada koji obaljaju žene.

Unatoč postojanju međunarodnih standarda rada o jednakosti plaća, rodni jaz u plaćama koji trenutno iznosi 23%, ustraje u svim zemljama.

Članice UN-a okupljene na zasjedanju Komisije izrazile su zabrinutost zbog toga, ali i malih plaća koje mnogim ženama nosu dostatne niti za dostojanstven život. Zaključni dokument stoga ističe kako se obvezuju na implementaciju politika o jednakosti plaća, i to kroz društveni dijalog, kolektivno pregovaranje, evaluaciju radnih mjesta i reviziju plaća u odnosu na rod.

Komisija poziva i na jačanje napora kako bi se ostvarila veća ravnopravnost na upravljačkim pozicijama. Zaključci stoga podvlače i važnost jednake pristupačnosti plaćenog roditeljskog dopusta za majke i očeve, kao i promicanje korištenja dopusta za očeve, kako žene ne bi u startu bile u lošijoj poziciji zbog trudnoće i majčinstva.

„Nikada nije bilo isprike za nejednakosti koje postoje. Sada vidimo zdravu netoleranciju prema nejednakosti koja izrasta u čvrstu i pozitivnu promjenu“, kazala je izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka.

U svrhu ekonomskog osnaživanja žena CSW predlaže: povećanje fleksibilnosti na radnom mjestu, olakšavanje dojenja za majke koje rade, razvoj infrastrukture i tehnologije, osiguravanje financijski dostupnih ustanova za skrb o djeci i drugim članovima kućanstva kojima je potrebna njega te prilagodbu obrazovnog sustava kako bi se trudnim adolescenticama i samohranim majkama omogućilo da završe obrazovanje. Naglašava se nadalje razvoj i implementacija politika protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, a Komisija prepoznaje i važnost dostupnosti i pristupačnosti uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja kako bi žene u potpunosti mogle participirati u radnoj snazi.

Tema rasprave po prvi je put i tranzicija neformalnih i kućanskih radnica u formalnu ekonomiju. Komisija se složila oko važnosti dostojanstvenog rada i plaćene skrbi u javnom i privatnom sektoru, povećanja socijalne zaštite i plaća koje garantiraju dostojanstven život te osiguravanja sigurnih uvjeta rada za žene. Ovo je osobito značajno u kontekstu zapošljavanja mnogih migrantkinja u područjima neformalne ekonomije, gdje su osobito izložene zlostavljanju i izrabljivanju.

Komisija je također pozvala na ukidanje prakse diferencijacije cijena utemeljenih na rodu, tzv. ružičastog poreza, zbog čega proizvodi koji su namjenjeni ženama ili se samo tako promoviraju koštaju više od sličnih proizvoda i dobara namjenjenih muškarcima. [Ž.V.] UNwomen


Povezano