Objavljeno

Kino učionica: Marija Ott Franolić – An Angel at My Table

Na prvoj ovogodišnjoj kino učionici predavat će Marija Ott Franolić, feministkinja i autorica knjige Dnevnik ustremljen nedostižnom: svakodnevica u ženskim zapisima, a tema je biografski film Jane Campion “An Angel at My Table“.

Od koga mogu tražiti pomoć kad je sa mnom sve u redu?

Predavanje promatra koncept normalnosti, njegovu društvenu uvjetovanost i odnos društva prema onima koji od njega odudaraju. Biografski film Jane Campion, temeljen na autobiografskim knjigama spisateljice Janet Frame kojoj je oduzeta sloboda na temelju dijagnosticirane shizofrenije, govori o osmogodišnjem razdoblju provedenom u mentalnoj instituciji gdje je bila podvrgnuta izolaciji i elektrošokovima, jedva izbjegla lobotomiju, ali se u konačnici uspješno vratila književnosti i iznova zavladala svojim životom.

Marija Ott Franolić doktorirala je na ženskoj povijesti i ženskim autobiografskim tekstovima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica je udruge Blaberon za poticanje čitanja i kritičkog mišljenja. Bavi se povezanošću čitanja, mišljenja i empatije. Vodi književnu radionicu Crna kutija u Knjižnici Medveščak u Zagrebu. Drži predavanja o važnosti čitanja i potiče čitanje kod djece predškolske dobi. Piše znanstvene i popularne tekstove. Autorica je knjige Dnevnik ustremljen nedostižnom: svakodnevica u ženskim zapisima (Disput, 2016).


Povezano