Objavljeno

Kina: Samohrano majčinstvo najveći tabu među ženama

Kina je u zadnjem desetljeću doživjela značajnu liberalizaciju stavova o seksualnosti, međutim, iako se izvanbračni seks smatra prihvatljivim, samohrano majčinstvo i dalje predstavlja tabu.

Stavovi o samohranom majčinstvu tek se počinju mijenjati, pa tako, uz ostale prekršitelje restriktivnih zakona o planiranju obitelji, i samohrane majke plaćaju kaznu.

Prema riječima sociologinje i seksologinje Li Yinhe, do 1997. Godine, prakticiranje seksa van braka smatralo se nelegalnim i klasificiralo se kao huliganstvo, a imati djecu van braka smatralo se gnjusnim. Da ta stigma i dalje postoji, govori primjer Xiao Pan, koja svojim susjedima govori da je udana i da joj je muž na službenom putu.

S druge strane, dostupnost pobačaja omogućava ženama da privedu kraju neželjenu trudnoću. Za razliku od zapada, gdje se žene pokušava odgovoriti od pobačaja, Zhang Wenwen, samohranu majku iz Beijinga svi su uvjeravali da je bolje da pobaci. Prijatelji su ju optuživali da je tvrdoglava, sestra smatrala sebičnom jer će uznemiriti roditelje, a bračni status omeo ju je i pri zaposlenju.

Postojeće predrasude prema samohranim majkama za njih su značajan financijski teret. Dok bi muškarci za uzdržavanje djeteta prosječno morali izdvajati 20-30% svog ukupnog dohotka, tu je mjeru teško provesti, kaže Ming Li, odvjetnica koja zastupa Wenwen.

Xiao Pan od svog bivšeg partnera ne prima alimentaciju, zbog čega je u krizi razmišljala i o prodaji bubrega kako bi mogla pokriti medicinske troškove vezane uz liječenje svoga sina. Uz pomoć organizacije Little Bird, na kraju je uspješno platila je bolničke troškove te je upućena na pravno savjetovanje. Kasnije se udala, njezin je suprug prihvatio dijete, što joj je omogućilo da se pomiri s roditeljima koji su ju ranije odbijali viđati radi statusa samohrane majke.

Postoje naznake promjene ponašanja službenih vlasti. Kineska provincija, Hubeinaredila je zdravstvenim vlastima da izdaju besplatne rodne listove, čak i ako majka nije u braku. Rodni list djeteta je preduvjet za dobivanje boravišne dozvole ili prijave u zajedničko kućanstvo što omogućava pristup osnovnim usluga poput zdravstva i obrazovanja.

“Ovo ne bi trebao biti poticaj ženama da rađaju van braka, već zaštita prava samohranih majki i njihove djece”, izjavila je Lu Ying sa sveučilišta Sun Yatsen, o promjeni službene politike prema samohranim majkama. [Ž.S.] The Guardian...


Povezano