Objavljeno

Kina poništila smrtnu kaznu žrtvi obiteljskog nasilja

Kineski je sud suspendirao smrtnu kaznu Li Yan, ženi koja je ubila svog supruga nakon što ju je godinama zlostavljao. Aktivisti/kinje se nadaju da će ovakvo visokoprofilno prepoznavanje obiteljskog nasilja utabati put nadolazećim promjenama i ubrzati donošenje najavljenog zakona o obiteljskom nasilju.

Kina se u svojoj povijesti vrlo malo latila problema obiteljskog nasilja kroz pravosudni sistem, ali slučaj Li Yan je izazvao velike simpatije javnosti.

Vrlo brzo nakon što su se vjenčali 2009. godine, suprug je postao nasilan prema njoj. Gasio joj je cigarete na licu i izrezao dio prsta. U listopadu 2010. Li Yan ga je nasmrt izudarala zračnom puškom, nakon što joj je zaprijetio da će pucati na nju. Zbog ubojstva je 2011. osuđena na smrtnu kaznu, ali je nakon visokoprofilne kampanje presuda suspendirana i za pretpostaviti je da će nakon razmatranja Li Yan biti osuđena na doživotnu kaznu, koja bi se s godinama mogla još smanjivati.

Njeni odvjetnici su komentirali da su „zahvalni na pažnji, pomoći i podršci društva, ali su svejedno nezadovoljni presudom“.

Aktivisti/kinje koji podržavaju Li Yan ističu kako je očajnički tražila pomoć prije nego je ubila supruga. Molila je policiju i lokalne organizacija za prava žena za pomoć, ali čak i nakon epizode nasilja zbog koje je hospitalizirana, ostavljena je da se sama snalazi. U pismu koje je iz zatvora poslala bratu napisala je da bi njen slučaj mogao imati drugačiji završetak kad bi Kina imala odgovarajuće zakone o obiteljskom nasilju.

Mnoge od žrtava nasilja u Kini se osjećaju „zarobljeno“ zbog opće i službene indiferentnosti i nedostatka pomoći za bijeg od napadača. Utočišta su vrlo rijetka i uglavnom mogu primiti oko 400 žrtava na populaciji od 1.3 bilijona, a mnoga od njih su napuštena i van uporabe. [D.M.] TheGuardian


Povezano