Objavljeno

Kamerun: Osnaživanjem djevojaka do suzbijanja prakse ‘glačanja’ grudi

Vjerujući da će tako zaštititi svoje kćeri, Kamerunke tradicionalno pribjegavaju praksi sakaćenja, odnosno suzbijanja rasta grudi, prenosi The Guardian.

Prema istraživanju iz 2006. godine, radi se o praksi koja zahvaća čak 24% djevojčica, međutim službeno se o njoj ne govori, tajna ostaje između majke i kćeri. Organizacija Came W&G radi stoga na osnaživanju djevojaka i potiče ih da podijele svoja iskustva kako bi se ova praksa zaustavila.

Jedna od članica organizacije, Elizabeth Mbu, ovu praksu na svojoj je koži iskusila kada je imala 11 godina, a tajnu je čuvala sljedećih 16. Dva puta tjedno, majka bi joj vrelim kamenjem gnječila grudi kako bi zaustavila njihov rast, što je na kraju rezultiralo trajnim oštećenjem.

“Majke ovu praksu smatraju normalnom”, kaže ona, “jer služi kao prevencija od neželjene trudnoće, preranog napuštanja škole ili silovanja. Kada vide da se djevojci počinju razvijati grudi, smatraju da će to privući dečke – pa ih na taj način pokušavaju zaštititi.”

Prema izvješću UN-a iz 2010. godine, njihove brige nisu neosnovane, naime, 30% djevojaka u Kamerunu u dobi od  20 do 24, rodile su prije svoje osamnaeste godine, a samo ih je 39% nastavilo srednjoškolsko obrazovanje.

Organizacija Came W&G lobiranjem kod tradicionalnih vođa i predstavnika vlasti ovu praksu pokušava suzbiti, a kako bi osnažili djevojke i potaknuli ih da podijele svoja iskustva organiziraju sastanke koji im omogućavaju da govore o svojim fizičkim i mentalnim traumama.

Predsjednica Came W&G-a, Margaret Nyuydzewira, smatra da je ključ za suzbijanje prakse ‘glačanja’ grudi mobilizacija i edukacija mlađih generacija. Mlade djevojke nužno je osnažiti da govore o svojim iskustvima, kako bi se i majke i tradicionalne vođe potaklo da dokinu ovu štetnu praksu.

Postoji tek nekoliko organizacija koje rade na suzbijanju ove prakse, a jedna od njih je i Plan International. Njihova lokalna PR i komunikacijska savjetnica Jaire Moutcheu tvrdi da javna izlaganja djevojčica o temama poput prisilnog braka u djetinjstvu i silovanja, mogu imati jak utjecaj, te da su pomogle u osnaživanju odnosa s ministarstvima zaduženima za osnaživanje žena.

Naime, na Međunarodni dan ženskog djeteta 2012., kamerunska vlada potpisala je udruženi sporazum o djelovanju sa Plan Internationalom. Svjedočanstva djevojčica pomogla su ih uvjeriti da je borba ovih organizacija bitna i zasnovana na čvrstim temeljima. [M.M]


Povezano