Objavljeno

Kako Kina briše masakr na Tiananmenu iz povijesti

Prije točno 25 godina Peking su potresali prosvjedi potaknuti smrću političkog reformatora Hu Yaobanga, koji se borio protiv korupcije vladajuće političke elite.

Nakon njegove smrti od srčanog udara u travnju 1989. godine, oko 50,000 studenata okupilo se na trgu Tiananmen, želeći mu odati počast. No, kako su mirni prosvjedi eskalirali, pojačavala se i Vladina reakcija u pokušaju da ih uguši. Do 4. lipnja krv je nemilice tekla ulicama Pekinga, a procjenjuje se da je u masakru na Tianamenu ubijeno između 500 i 2,600 osoba.

Kineska vlada čini sve u svojoj moći da ovaj događaj izbriše iz povijesnih knjiga, a u pripremi za 25 godišnjicu tragedije, poduzete su do sada neviđene mjere da se osigura povijesni zaborav. 

Restrikcija interneta

Radi nedavne lipanjska obljetnice masakra, Google usluge, uključujući tražilicu, Google Maps, prevoditelj i Gmail, vidno su ograničeni. Iako je Google preselio svoju tražilicu u Hong Kong 2010. godine, ona je i dalje pod napadom kineske vlade koja želi diktirati protok informacija oko Tiananmena. Trenutno, u Kini ne možete učitati ni početnu stranicu Chrome-a, iako je skupina internetskih aktivista pod imenom GreatFire stvorila mirror stranicu kako bi zaobišli ‘veliki kineski vatreni zid’ (Great Firewall of China).

Google nije jedina stranica pogođena velikim vatrenim zidom. Foursquare je zabranjen zbog neuobičajeno velikog broja check-inova u blizini trga 2010. godine, budući da su ljudi koristili Foursquare kao sredstvo izražavanja solidarnosti sa žrtvama masakra. Osim toga, kineska vlada blokira traženje pojmova koji se odnose na masakr. Pojmovi kao što su ‘šest četiri’, ‘svijeća’ i ‘masakr’ ne daju nikakve rezultate, dok pretraga za pojam Tiananmen ne daje informacije o povijesnim zbivanjima, već samo slike današnjeg izgleda trga.

Pritvaranje novinara i umjetnika

Postoje brojna izvješća o novinarima koji su uhićeni  u mjesecima koji su prethodili ovogodišnjoj obljetnici. U ožujku, tri novinara i direktor web stranice za ljudska prava privedeni su zbog izvještavanja o dva incidenta u blizini trga Tiananmen. Huang Qi, osnivač web stranice za ljudska prava 64. Tianwang, uhićen je, a njegovo računalo, USB diskovi i mobitel zaplijenila je policija.

U nedjelju navečer,  uhićen je australski umjetnik rođen u Kini Guo Jian, koji je novinaru AP-a rekao kako očekuje da će biti doma do 15. lipnja. Njegov najnoviji uradak je mini-model trga Tiananmen kojeg je prekrio mljevenim svinjskim mesom i uklonio ga nakon što meso je istrunulo.

Tijekom vikenda, francuski nakladnik je odveden u policijsku postaju u roku od nekoliko minuta, kada su ga policajci uočili kako Kinezima pokazuje slike masakra na Tiananmenu, uključujući i kultnu fotografiju ‘Tank man’.

Krajem svibnja, kineski novinar koji radi za japanske novine također je pritvoren zbog sumnje da je “izazivao nevolje” i “provocirao svađe”. Kineske vlasti su upozorile da će se novinari koji izvještavaju o svim osjetljivim pitanjima koja se odnose na Tiananmenu suočiti s ozbiljnim posljedicama. Kritičari kineske vlade i intelektualci koji javno izražavaju svoje mišljenje rutinski su stavljani pod stalni nadzor, a policijskim službenicima dužnost je pratiti bilo kakve veze između pisaca koji bi se mogli upustiti u borbu protiv vlade.

Brisanje Tianmena iz školskih udžbenika

Pokolj je u potpunosti izostavljen sa satova povijesti u kineskim školama. Reportaža emisije USA Today pokazala je da samo 15 od 100 kineskih učenika prepoznaje fotografiju ‘Tank Man’ i zna okolnosti u kojima je ta fotografija snimljena. Šokantno mali broj za tako nedavni događaj i jednu od najpoznatijih svjetskih fotografija. Niti prosvjedi, niti masakr koji je uslijedio nisu spomenuti u kineskim udžbenicima.

Nadgledanje

Ne iznenađuje da su mjere sigurnosti na trgu iznimno jake. Prije ulaska, posjetitelje pregledava osoblje osiguranja, koje skenira njihove torbe. Policajci u civilu patroliraju cijelim područjem, a sam trg je prekriven nadzornim kamerama, što mnogim posjetiteljima izaziva nelagodu. U slučaju pak da se neki prosvjednik pokuša zapaliti, postoje mnogi vatrogasni aparati koji su postavljeni duž trga da bi se ugasio plamen. [V.U.] Dazed


Povezano