Objavljeno

Jane’s Walk šetnje u Zagrebu

Foto: Youtube, GB Zagrebancije

Projekt Mapiranje Trešnjevke se preko Centra za kulturu Trešnjevka 2015. godine priključio mreži gradova uključenih u projekt Jane’s Walk sa središtem u Torontu u Kanadi – trenutno u projektu sudjeluje 189 gradova iz 36 zemalja sa 6 kontinenata!

Jane Jacobs (1916.-2006.) je bila urbanistica i aktivistica koje je gradovima prilazila na posve nov i do tada nepoznat način, kao na socijalne cjeline. Smatrala je da je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive i poticala je ljude da se bolje upoznaju s okolinom u kojoj stanuju, rade, polaze školu, bave se sportom, šeću… jer, kako je rekla, na taj način oni postaju svjesni toga kakvu životnu okolinu zapravo žele.

Isticala je važnost i ljepotu bogatih i životnih gradskih pejzaža, “baleta pločnika”, kako ih je ona nazivala, procesa u kojima se razvija poseban odnos između stanara, susjeda i prolaznika koji život ulice čini ugodnim i prijateljskim. Nasuprot jednoličnosti i praznine poslovnih četvrti, otuđenosti širokih prometnica i beživotnosti stambenih kvartova bez adekvatnih javnih prostora, ukazivala je na važnost pješačkih zona i općenito mjesta pogodnih za susrete s ljudima.

Jane’s Walk šetnje su besplatne lokalno organizirane šetnje tokom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima.

Dok klasična razgledavanja više sliče predavanjima, ove su šetnje sličnije razgovoru uz šetnju. Voditelji dijele svoja iskustva i znanja, ali također potiču diskusije i sudjelovanje šetača. Šetnje se mogu usredotočiti na bilo koji aspekt kvarta i bilo koju temu. Šetnje mogu biti ozbiljne ili zabavne, informativne ili objašnjavajuće. Mogu se usmjeriti na povijest nekog mjesta ili ono što se događa upravo sada. Svatko može voditi šetnje – jer je svatko najveći poznavalac kraja u kojem živi!

Ove šetnje mogu biti vrlo poučne, ali i nadasve zabavne… ovdje možete sresti svoje susjede, upoznati nove prijatelje, razmijeniti posjetnice s dotad nepoznatim ljudima… možete naučiti nešto novo i podijeliti s drugima neko vaše znanje!

Evo popisa šetnji za 2018. godinu:

11.05.2018. (petak) 

  • Vanja Radovanović: „Dotrščina, Bačun i još poneka podsljemenska kvačica“ , sastanak u 17:15h kod ulaza u spomen-park Dotrščina (kod spomenika), dohvatljivo autobusom ZET-a linije 205 s polaskom iz Dubrave u 16:55

12.05.2018. (subota)

  • Daša Filipčić: “Zelene točke urbanog Maksimira”, sastanak u 17h na Kvaternikovom trgu kod fontane

13.05.2018. (nedjelja)

  • Saša Šimpraga: „Od zvijezde do Zvijezde“ , sastanak u 17h kod spomenika na uglu Bukovačke ceste i Vineca, dohvatljivo ZET-ovim autobusom sa Svetica, linija 203, polazak u 16:30.

17.05.2018. (četvrtak)

  • Domagoj Augusta: „Tragom potoka Štefanovca – upoznajmo područje nekadašnjeg istočnog ruba Zagreba“ , sastanak u 17h, kod ulaza u Spomen-park Dotrščina, dohvatljivo ZET-ovim autobusom iz Dubrave, linija 232, polazak u 16:45

18.-20.05.2018. (petak – nedjelja)

  • Udruga Zeleni Klik i Centar za kulturu Trešnjevka organiziraju seminar sa međunarodnim prisustvom pod naslovom „Jane’s Walk: Grad iz hodajuće perspektive, primjeri dobre prakse“. Više informacija slijedi uskoro!

25.05.2018. (petak)

  • Ksenija Banović: „Dugave, 40 godina od početka gradnje naselja“, sastanak u 18h na križanju Vatikanske ulice i Ulice Sv. Mateja, dohvatljivo autobusnom linijom 220 Glavni kolodvor – Dugave i 109 Črnomerec Dugave

26.05.2018. (subota)

  • Mali zeleni vrtlari (volonteri udruge Zeleni klik!): „Šetnja prečkanskim vrtovima“, sastanak u 10h ispred Knjižnice Prečko, Ulica Slavenskog
  • Goran Pinter: „Tragom trase cementarske žičare“ , sastanak u 17:45 na raskrižju Aleje Bologne i Prigornice (Podsusedska ex-cementara). Dohvatljivo autobusom linije 172 (za Zaprešić) s polaskom iz Črnomerca u 17:31 (dovoljna 30-min karta).

27.05.2018. (nedjelja) 

  • Mladen Perušić: „Gradnje i obnove u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu kroz 120 godina“ , sastanak u 10h kod ulaza u Botanički vrt
  • Jasminka Klemenčić: „Upoznajmo lica i naličja 3u1 Kozara, puteva, bokova, odvojaka, rimskih brojeva“ , sastanak u 16h kod autobusne stanice na Kanalskom putu, I. Kozari put V. odvojak, dohvatljivo linijom 237 (predzadnja stanica) koja polazi s Kvaternikovog trga u 15:30

Povezano