Objavljeno

Izložba “Žene u naivi” u Koprivnici

Izložbenu sezonu Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama u 50. godini djelovanja otvara jedna posebna i nesvakidašnja izložba – Žene u naivi. Izložba je podsjetnik na izložbe žena s početka djelovanja Galerije, u 1970-im i 1980-im godinama kada se stvaralaštvo žena kontinuirano promatralo, kritički sagledavalo, promišljalo i vrednovalo.

Ovom izložbom predstavit će se izbor iz ženskog stvaralaštva sadržanog u Zbirci naivne umjetnosti, i to radovima Đurđice Balog, Dragice Belković, Ane Bocak, Snježane Božić, Kate Dolenec, Vilme Dorešić, Mire Franješević, Nade Hegedušić – Janković, Katarine Henc, Marije Imbriovčan, Dragice Lončarić, Ane Matine, Ljubice Matulec, Bare Mustafe, Katarine Parađ-Vojković, Nade Pakasin-Petrić, Tereze Posavec-Dolenec, Mare Puškarić-Petras, Nevenke Rehorović, Nade Švegović-Budaj, Ljerke Tropšek, Kate Vizvari, Zlate Volarič, Biserke Zlatar-Milinković.

Izložba će se otvoriti ususret Međunarodnom danu žena te je svojevrsni hommage izložbama za žene, ali i prvenstveno svim ženama – kao zahvala za njihovu odvažnost i borbenost.
Naivne umjetnice i nekada i danas, aktivnim sudjelovanjem na umjetničkoj sceni, kao žene, neumorno i nesvjesno pomiču granice i ruše barijere. Ove mirne i povučene autorice kroz radove progovaraju o svojoj snazi i strasti za životom. Biti žena i još k tome umjetnica često nije nimalo lagan ni zahvalan zadatak, pogotovo ako stasate u ruralnoj sredini do koje odjeci emancipacije stižu malo kasnije. One koje su se odlučile na taj pothvat zapravo nisu imale izbora – umjetnost im se kroz društvene okolnosti jednostavno „nametnula“, pružila prostor i vrijeme koje je bilo samo njihovo, prostor za izražavanje onoga što su radile, o čemu su promišljale, što ih je tištilo, o čemu se nije govorilo.

Ako je život slikarica bio zahtjevan, onaj kiparica bio je kudikamo izazovniji i naporniji. Unatoč tome, nekolicina jakih žena odlučila se uhvatiti u koštac s ovim nepredvidivim i često svojeglavim materijalom. U oblikovanju drveta nema povratka, nema brisanja, nema ispravka. Jedan potez vodi drugome i određuje cjelokupni izgled, trenirajući strpljenje i snalažljivost oblikovatelja.

Izložba ostaje otvorena do 1. travnja 2018. godine, a možete je posjetiti od utorka do petka: 10 – 16 sati i subotom i nedjeljom: 10 – 14 sati.

Pročitajte tekst Žene u naivnoj umjetnosti objavljen povodom izložbe.

Povezano