Objavljeno

Izložba “Trešnjevka – prostor i ljudi”

Muzej grada Zagreba poziva na otvorenje izložbe “Trešnjevka – prostor i ljudi”, koje će se održati u srijedu, 29. studenog u 19 sati. Izložba je dio projekta Zagrebački kvartovi i ostaje otvorena do 25. veljače 2018. godine.

Studijske izložbe u sklopu projekta nastoje posjetiteljima predstaviti kvart i stanovnike spajajući pogled izvana (prostorni razvoj, izgradnja, društveni život, privreda, svakodnevica) s osobnim iskustvom. Pristup u kojem sjećanja pojedinaca i fotografije iz obiteljskih albuma postaju važnim sadržajima scenarija izložbi doprinosi otvaranju i povezivanju Muzeja s građanima. Priče ispričane iz perspektive stvarnih aktera prenose na izložbe djelić atmosfere kvartovske svakodnevice te pružaju pogled iznutra na prostor, događaje i vrijednosti.

Nekad periferija, a na početku 21. stoljeća prostor dviju gradskih četvrti, Trešnjevka je mjesto brojnih metamorfoza. Od pojave toponima Črešnjevka i Trešnjevka, preko nastanka sela i rasta radničkih naseobina južno i zapadno od pruge u smjeru Siska, do njihove integracije u grad, izložba nastoji kompleksno “zaroniti” u povijest prostora današnjih gradskih četvrti Trešnjevka sjever i Trešnjevka jug. Urbanizam, arhitektura, modernizacija te društveni život i svakodnevica zastupljeni su u većim i dvjema manjim temama (o rijeci Savi i Savskoj cesti).

Trešnjevka je predstavljena kao cjelina, ali organizatori nastoje učiniti vidljivim i razne dijelove gradskih četvrti, povijesna naselja i prostore s vlastitim (pod)identitetom: Ciglenicu, Gajevo, Gredice, Horvate, Jarun, Knežiju, Ljubljanicu, Pongračevo, Prečko, Remizu, Rudeš, Srednjake, Staglišće, Staru Trešnjevku, Voltino i Vrbane. U tom segmentu korištena su sjećanja stanovnika i fotografije iz obiteljskih albuma.

Kao i na prethodnim izložbama projekta Zagrebački kvartovi, entuzijasti i institucije koje djeluju na Trešnjevci pružili su pomoć u stvaranju što potpunije slike kvarta. Ovaj su put partneri Muzeja u realizaciji izložbe Centar za kulturu Trešnjevka i projekt Mapiranje Trešnjevke.

Izložba Trešnjevka – prostor i ljudi nadovezuje se na prethodne studijske izložbe: Pola stoljeća Trnskog – priča jedna generacije (2010.), Zagrebačka Dubrava – od predgrađa do grada (2012.) i Maksimir – povijest i kvartovski simboli (2014.).


Povezano