Objavljeno

Izložba litografija japanske umjetnice Teruyo Sato

U srijedu 11. listopada 2017. u 18 sati u Medijateci Francuskog instituta (Preradovićeva 5, Zagreb) otvara se izložba japanske slikarice Teruyo Sato pod nazivom ”Magija litografije”. Izložba će biti otvorena u nazočnosti veleposlanice Francuske u Hrvatskoj gđe. Corinne Menier i veleposlanika Japana u Hrvatskoj g. Keiji Takiguchija.

Diplomirana slikarica Teruyo Sato od samog početka karijere aktivna je u području grafike. Članica je prestižne organizacije Japan Print Association koja okuplja vodeće grafičke umjetnike u Japanu, a u svom likovnom djelovanju posvetila se propitivanju unutarnjeg značaja čovjeka. U svijetu grafike upravo se litografija nametnula kao tehnika u kojoj Teruyo Sato najbolje interpretira željeni motiv ili temu.

Bogat litografski opus Teruyo Sato predstavlja spoj nasljeđa japanske kulture i umjetnosti te usvojene povijesti umjetnosti Zapadnog svijeta tijekom stipendijskog boravka u Parizu. Kombinacijom klasičnog i suvremenog pristupa litografiji Teruyo Sato je razvila jedinstven i prepoznatljiv likovni jezik. Originalan rukopis i sadržajni aspekt rada temelje se na tradiciji unutar koje je autorica pronašla vlastitu slobodu izražavanja usavršavajući pritom tehniku litografije. Naime, Teruyo se fokusira na postizanje željene boje kontroliranjem svjetline kroz kombiniranje osnovnih boja pri čemu kontrolira svjetlinu ili tamnoću crteža na kamenu. Svaki ton u njezinom radu je crtež za sebe i svaki se crtež tiska u svojoj boji.

Takvim pristupom izradi litografije Teruyo dobiva bogatstvo boja i tonova u prelascima boje preko boje. Uz vrhunsko vladanje tehnikom radovi Teruyo Sato tematski zalaze u područje promišljanja o ljudskoj naravi kroz motive ženskog lika i prirode. Strast kao trajno usmjerenje čitave čovjekove duše i energija kao djelotvorna sila koja nas potiče na djelovanje glavne su niti vodilje u cjelokupnom likovnom opusu Teruyo Sato.

Upoznajući svijet litografija Teruyo Sato promatrač ne može ostati ravnodušan. Emocije i reakcije koje izazivaju osebujni radovi vrsne japanske umjetnice svakako potvrđuju Hegelovu tezu kako bez strasti ništa veliko nije stvoreno nit se bez nje može stvoriti. (Sonja Švec Španjol)

Izložba ostaje otvorena do 5. studenog 2017.


Povezano