Objavljeno

Izložba fotografija Glorije Lizde u Splitu

Izložba ‘F20.5’ umjetnice Glorije Lizde, u organizaciji HULU Split (Marmontova 3), otvara se u utorak, 9. siječnja, s početkom u 20 sati, u Salonu Galić, a može se razgledati do 20. siječnja 2018.  

Serija fotografija F20.5 prikazuje sjećanja na razdoblje kada je autoričin otac bolovao od shizofrenije.

Rekreirajući njegove vizualne halucinacije umjetnica stvara novo okružje u koje postavlja dvije sestre i sebe kako bi prikazala utjecaj shizofrenije na pojedinca, ali i na odnose unutar obitelji. Fotoaparat koristi kao terapeutsko sredstvo pomoću kojeg reinterpretira prošlost te preispituje vlastiti identitet.

Izjava autorice o radu:

Serija fotografija F20.5 prikazuje sjećanja na razdoblje kada je moj otac bolovao od shizofrenije. Rekreirajući njegove vizualne halucinacije stvaram novo okružje u koje postavljam svoje dvije sestre i sebe kako bih prikazala utjecaj shizofrenije na pojedinca, ali i na odnose unutar obitelji. Fotoaparat koristim kao terapeutsko sredstvo pomoću kojeg reinterpretiram prošlost te preispitujem vlastiti identitet.

Rad F20.5 podijeljen je na tri dijela; portrete, fotografije halucinacija te mrtvu prirodu. Tri portreta, na kojima smo moje sestre i ja, objektivna su dokumentacija naših lica te uvod za daljnje gledanje fotografija u seriji. Fotografije halucinacija su inscenirana tumačenja sjećanja, osjećaja i halucinacija, dok mrtva priroda predstavlja očev pogled i njegovo unutarnje stanje. Sam naslov F20.5 referira se na medicinski kod za rezidualnu shizofreniju od koje je moj otac bolovao.

Fotografskom rekonstrukcijom djetinjstva nastojim reinterpretirati osjećaje i događaje te produbiti i osvijestiti ono što je sačuvano u memoriji. Potiskivanjem sjećanja dolazi do njihovog gubitka, dok se reinterpretacijom daje novo viđenje stvarnosti, prilika za preispitivanje prošlosti. Iako je shizofrenija turbulentno stanje u kojem su česte neočekivane epizode halucinacija, ovim fotografijama prikazujem završno stanje, ono u kojem je sve već prošlo, pa ne preostaje ništa drugo nego se vratiti u određeno razdoblje i pokušati ga interpretirati, gledajući ga drugim očima odnosno fotoaparatom.


Povezano