Objavljeno

Irkinja uživo tweetala putovanje u Veliku Britaniju radi pobačaja

Dva mjeseca nakon što je UN-ov odbor za ljudska prava prozvao irsku vladu zbog restriktivnog zakona o abortusu, na Twitteru je osvanuo anoniman račun Two Women Travel s kojeg je jedna Irkinja uživo podijelila svoje iskustvo putovanja u Veliku Britaniju kako bi ostvarila svoje pravo na izbor koje joj u Irskoj nije zajamčeno.

Na dvodnevno putovanje zaputila se s prijeteljicom, prolazeći kroz mučno iskustvo dobro poznato svakoj Irkinji koju je nužda primorala van granica svoje zemlje. Svoju misiju opisale su sljedećim riječima: „Dvije žene, jedan medicinski postupak, 48 sati daleko od kuće“.

Prisutnost u javnom prostoru iskoristile su i kako bi se zahvalile premijeru Endi Kennyju što im je priuštio 48 sati vožnje i sate u čekaonicama, koje su vrlo lako mogle izbjeći da je zakon u Irskoj drugačiji.

Po 8. amandmanu ustava Republike Irske, žena i fetus imaju jednako pravo na život. Od 1983. godine irski zakon strogo zabranjuje pobačaj, osim u slučaju kada se zahvat izvodi zbog ugroze života majke. S obzirom da se ilegalno izvođenje zahvata kažnjava s do 14 godina zatvora, 10-ak žena dnevno putuje iz Irske u Veliku Britaniju ili neku europsku zemlju kako bi prekinule trudnoću.

Kao znak neslaganja s postojećim zakonom, pro-choice aktivisti i aktivistkinje i dosad su se često obraćali premijeru putem društvenih mreža. Irski premijer dobivao je i izvješća o ciklusima svojih sunarodnjakinja. Trend je pokrenula Grainne Maguire koja je sunarodnjakinjama poručila: „Irkinje! Vaša vagina je njihova stvar!“

Two Women Travel sa sobom je na površinu povukao brojna druga ograničenja ženskih reproduktivnih prava u Irskoj. Osim slučaja rizične trudnoće koji je zbog zabrane izvođenja pobačaja završio smrću, brojni su slučajevi zakonskog kažnjavanja zbog upotrebu pilule za pobačaj.

Borkinje za ženska prava stoga ne popuštaju. Organizacije poput Women on Web ili Women help Women osiguravaju pilule za pobačaj u zemljama u kojima je pobačaj zabranjen. Osim anonimnosti, ove organizacije pružaju uslugu za najnižu moguću cijenu, a primorane nuždom, transport su počele vršiti i dronom. Od 1.rujna ove godine BPAS, britanska savjetodavna služba, otvorila je telefonsku liniju za podršku ženama koje su do pilula došle preko interneta. Dok državne institucije ne pokazuju prevelik  interes za pitanja ženskih reproduktivnih prava, za irske žene, srećom, postoje organizacije svjesne činjenice da je pobačaj nužno učiniti sigurnim i dostupnim. [M.Ć.] TheGuardian

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano