Objavljeno

Interliber 2017. – Voxove preporuke

Od 7. do 11. studenog na Zagrebačkom Velesajmu održava se 40. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber na kojem će više od 300 izlagača predstaviti svoja nova beletristička i publicistička izdanja uz bogat popratni program.

Unatoč neprekidnoj krizi izdavačke industrije, hrvatski nakladnici potrudili su se da posjetiteljima i posjetiteljicama ponude brojne zanimljive naslove, a mi vam u nastavku otkrivamo koji su nama zapeli za oko.

Rupi Kaur, Mlijeko i med (Stilus knjiga)

Rupi Kaur rođena je u Indiji, a s roditeljima je još kao djevojčica doselila u Kanadu. Svoje pjesme počela je objavljivati na Instagramu i ubrzo stekla veliku popularnost kao “instapjesnikinja”. Zbirka Mlijeko i med, naslovljena po napitku koji joj je majka pripremala kada je bila bolesna, sastoji se od prozno-poetskih zapisa podijeljenih u četiri cjeline praćene autorskim crtežima, a svaka od njih progovara o drugoj vrsti boli, drugim odnosima i njihovom liječenju. Zbirka je dosad prevedena na 25 jezika i prodana u više od 1,5 milijuna primjeraka.

Divna Zečević, Život kao voda hlapi (Disput)

Knjiga Život kao voda hlapi donosi izbor iz golemog dnevnika koji je znanstvenica i pjesnikinja Divna Zečević pisala kontinuirano od 1961. do 2000. godine, a potom, već teško bolesna, sporadično sve do smrti 2006. godine, ispisavši pritom više od šest tisuća dnevničkih stranica. Dnevnik obuhvaća širok raspon tema: od mnoštva sitnih zapažanja o svakodnevici jedne žene, o proživljenome i željenome, sve do kritičkog promišljanja malograđanskih društvenih obrazaca, odnosa na kulturnoj sceni ili jačanja nacionalizama osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Elena Favilli i Francesca Cavallo, Priče za laku noć za mlade buntovnice – 100 pripovijedaka o izuzetnim ženama (Znanje)

Priče za laku noć za mlade buntovnice su inspirativne pripovijetke napisane u stilu bajki o 100 žena koje su svojim životima i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. Svakoj je posvećena cijela stranica i portret koji odražava duh prikazane junakinje. Život mnogih od njih nije bio bajka, ali su svojom predanošću i hrabrošću savladale sve izazove i pokazale da ne postoje snovi koji se ne mogu ostvariti. Odličan dar za sve ljubiteljice i ljubitelje naše rubrike Strašne žene!

Arundhati Roy, Ministarstvo potpune sreće (Profil)

Ministarstvo potpune sreće drugi je roman jedne od najznačajnijih intelektualki i spisateljica našeg doba, djelo koje se čekalo punih dvadeset godina nakon što je autorica osvojila čitatelje (i nagradu Booker) svojim prvijencom Bog malih stvari. Njezin novi roman je istodobno iznimna freska društva, ali i intimno putovanje mnogim godinama i prostorima Indijskog potkontinenta.

Margaret Atwood, Ludi Adam & Sluškinjina priča (Lumen)

Margaret Atwood ne treba posebno predstavljati. O njenom romanu Sluškinjina priča (čiji prijevod donosi izdavačka kuća Lumen) i njegovoj ekranizaciji pisale smo ovdje i ovdje, a očekuje nas i zadnji dio znanstvenofantastične trilogije Ludi Adam (prethodno su objavljeni romani Gazela i kosac te Godina potopa).

Rosemary Sullivan, Staljnova kći – Neobičan i burn život Svetlane Alilujeve (Sandorf)

U neobičnom i burnom životu Svetlane Alilujeve zrcali se čitavo 20. stoljeće u čijem je središtu sukob dvaju ideološki i vojno suprotstavljenih blokova, sukob u kojem je s jedne strane tretirana kao ‘državno vlasništvo’, a s druge zlorabljena za političke i medijske manipulacije. Majčino samoubojstvo i spoznaja o očevim zločinima ostavili su neizbrisiv trag na njezinoj duši, stoji u opisu knjige. Prebjegavši na Zapad, obogatila se prodajom memoarskih zapisa i postala planetarno poznata; umrla je sama, siromašna i anonimna. Staljinova kći prevedena je na više od 20 jezika, a Rosemary Sullivan također je autorica knjige o formativnim godinama i stvaralaštvu Margaret Atwood.

Gregory Carleton, Seksualna revolucija u boljševičkoj Rusiji (Sandorf)

Seksualna revolucija u boljševičkoj Rusiji dugo je iščekivana studija do sada relativno slabo istraženog, a istovremeno vrlo intrigantnog, povremeno gotovo mitiziranog područja: spolnih politika i praksi u godinama nakon Oktobarske revolucije. Gregory Carleton, američki slavist i povjesničar, na nizu primjera prati razvoj rečenih politika od početka dvadesetih godina i za ono doba izrazito progresivne boljševičke legislative po pitanju spolnosti i privatne sfere, preko kolebanja i sukoba različitih unutarpartijskih linija tijekom desetljeća, do staljinističkog obrata, kada će dobar dio izvorno izborenog biti anuliran.

Tanja Mravak, Naša žena (Hena.com)

Sedam godina prošlo je od objave prve zbirke priča Tanje Mravak Moramo razgovarati, a četiri književne nagrade kasnije, Naša žena donosi 11 novih priča, od kojih dvije govore o ljubavnim vezama, a ostale o različitim obiteljskim odnosima. Ova je knjiga i karta našeg patrijarhata, stoji u opisu knjige. Likovi imaju jasno zacrtane rodne uloge, neki su im sluge, drugi ih nadilaze, a jedan miš u priči zna biti dovoljan i da se te uloge zamijene.

Tatjana Gromača, Carstvo nemoći (Sandorf)

Nakon što je osvojila brojna čitateljska srca svojom poezijom, Tatjana Gromača je svojim romanima izazvala ponešto podijeljene reakcije, a sada je pred nama i novi roman, Carstvo nemoći. Autorica, saznajemo iz najave knjige, nastoji “zadržati djetinju naivnost i čistoću pogleda, onu zaboravljenu nevinost srca i plemenitu patetičnost”, čime riskira da je se ismije i prozove pseudoromantičarkom. “Izbjegavajući larpurlartističko lamentiranje, ona preuzima taj rizik i dosljedno uspijeva iznalaziti smjelosti za beskompromisno introspektivno poniranje u dubine vlastite duše.”


Povezano