Objavljeno

Helena Janečić o stripu i izradi stripa u Koprivnici

Kao završetak ovogodišnjih aktivnosti, Vox Feminae Platforma u suradnji s AK Galerijom predstavlja radionicu crtanja stripa pod vodstvom umjetnice Helene Janečić u Koprivnici, 9. prosinca od 15 do 18h u prostoru galerije (Trg Žarka Dolinara, Kampus – stara vojarna).

Polaznici i polaznice radionice upoznat će se s procesom stvaranja stripa: od početne ideje, preko kreiranja likova, pisanja scenarija te konačne realizacije kroz režiranje kadrova i crtanje. Zadaci će biti raznovrsni i prilagođeni početnicima te nije potrebno imati predznanje o stripovima.

Nakon početnog upoznavanja, predstavit će se neki od postojećih strip albuma. Pričat će se o konceptima i pojmovima na kojima se gradi strip, i kakav sve strip može biti. Nakon uvodnog dijela, polaznici/ce će svoje znanje graditi kroz dva zadatka. U prvom će kreirati jednostavne flip book animacije i kroz jednostavan crtež kreirati magiju animacije. U drugom će zadatku kreirati jednu strip stranicu na zadanu temu; a sve kroz vodstvo i mentorstvo voditeljice radionice Helene Janečić.

Helena Janečić rođena je 1979. u Osijeku. Godine 2003. diplomirala je na Sveučilištu Furman u SAD-u, a 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njeni radovi, koji rangiraju od slika velikih formata, klasičnog strip crteža do glazbenog performansa, govore o queer svakodnevici, kulturnom nasljeđu i neistraženoj ili zanemarenoj queer povijesti u lokalnim zajednicama. Izlagala je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, u različitim medijima od slikarstva, stripa do glazbenog performansa. Neki od stripova uvršteni su u antologiju „Ženski strip na Balkanu“ (Fibra, 2010.). Radi kao slobodna umjetnica i strip autorica u Osijeku, Zagrebu i Beogradu.

Prijaviti se na radionicu možete putem mejla: clanstvo@voxfeminae.net

Gostovanje se organizira u sklopu Vox Feminae platforme – projekta usmjerenog na širenje medijskog i otvaranje fizičkog prostora mladim umjetnicama, teoretičarkama i aktivistkinjama nudeći im edukacije, otvarajući polja za suradnju te ojačavajući za prisutnost u javnom diskursu i za upravljanje vlastitom reprezentacijom, kvalitetom života i uvjeta stvaranja. Aktivnosti projekta provode se uz podršku Zaklade “Kultura nova”.