Objavljeno

Google zapošljava samo 30% žena i 2% Afroamerikanaca

Rezultati prvog ikad provedenog izvješća o raznolikosti unutar ove američke multinacionalne korporacije, otkrili su da njihovu radnu snagu čine samo 30% žena, 30% Azijaca, 3% Latinoamerikanaca i 2% Afroamerikanaca.

Kada se analiza suzi na vrstu posla, rodni jaz u Googleu još je izraženiji, pa tako žene čine 21% vodećih pozicija te 17% tehnološkog sektora. Takvi podaci pokazuju već poznati manjak etničke različitosti i žena u tehnološkim sektorima, unatoč mnogo raznolikijoj bazi kupaca njihovih proizvoda.

Problem je prepoznat i u Googleu, priznaje Laszlo Bock, viši potpredsjednik ljudskog poslovanja: „Jednostavno rečeno, Google nije tamo gdje želi biti kada je riječ o raznolikosti, a ovakve je izazove teško rješavati ako ih niste spremni otvoreno raspraviti, i s činjenicama“.

Ovakve su statistike karakteristične i za neke druge tvrtke, kao što je primjerice Amazon, gdje su od 120 viših menadžera samo 8 žene, a općenita je situacija u cijelom Silicon Valleyju još i lošija.

Prema nedavno provedenom istraživanju tvrtke Gartner, broj žena na višim pozicijama tehnoloških službi zadnjih se deset godina nalazi na 14%, što se objašnjava činjenicom da mnoga poduzeća tehnološkog sektora gube zaposlenice koje su nezadovoljne time što njihovi manje kvalificirani muški kolege dobivaju promaknuća.

„Ne mislim da je ova pristranost prema muškarcima svjesna. Većina ljudi ne kaže da ne žele raditi sa ženom, ali na nekoj podsvjesnoj razini postoji štetno naginjanje prema muškarcima“, istaknula je Tina Nunno, potpredsjednica Gartnera.

Google pak manjak raznolikosti svojih zaposlenika objašnjava pipeline problemom, odnosno činjenicom što manji broj žena i pripadnika etničkih manjina uopće posjeduje diplome iz računarskih znanosti. Upravo su zato i donirali 40 milijuna dolara organizacijama koje se bave povećanjem broja žena u znanstvenim studijima, a i mnoge druge grupacije diljem svijeta odlučile su podržati ulazak djevojaka u tzv. STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) polja obrazovanja.

Unatoč ovim pozitivnim koracima, ipak se ne treba smesti s uma i negativna atmosfera s kojom se žene suočavaju čak i kada dobiju posao, a radi se o problemima s kojima se treba suočiti cijela industrija, a ne samo jedna korporacija. [I.M.Ž.] TheGuardian


Povezano