Objavljeno

Film ‘Čija Trešnjevka’ Bojana Mrđenovića i završna izložba ‘Umjetnici za kvart’

Posljednja u nizu produkcija u programu Umjetnici za kvart održat će se u srijedu 6. srpnja s početkom u 20h u BAZI (Adžijina 11 u Zagrebu) a u sklopu nje imat ćemo priliku pogledati film Bojana Mrđenovića Čija Trešnjevka te razgovarati s autorom.

Film Čija Trešnjevka polazi od interesa za mehanizme koji oblikuju grad, odnosno urbanu infrastrukturu. Promatra ih na primjeru Trešnjevke, kvarta koji širenjem grada od periferije postaje centar i doživljava intenzivnu urbanu transformaciju, prvenstveno kroz stanogradnju. Snimajući ambijent suvremene Trešnjevke Mrđenović prikazati grad ne onakvim kakav jest, nego onakvim kakav bi želio, odnosno mogao biti.

Film se sastoji od dijelova teksta ‘Epohe trešnjevačkih desetljeća’ Drage Kastratovića iz knjige ‘Crvena Trešnjevka’ objavljene 1982. godine u izdanju Instituta za historiju radničkog pokreta Hrvatske te vizualne refleksije tog teksta u ambijentu suvremene Trešnjevke. Pitanje je na koji način se od tada do danas razvijala ideja razvoja crvene, radničke Trešnjevke. Na koji način se zamišljala tada, a na koji način se danas zamišlja i planira budućnost Trešnjevke? Čije Trešnjevke?

Bojan Mrđenović rođen je 1987. u Virovitici. Završio je preddiplomski studij povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti te preddiplomski studij filmskog i TV snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bavi se filmom i fotografijom. Živi u Zagrebu.

Film Čija Trešnjevka posljednja je u nizu produkcija u programu Umjetnici za kvart u 2016. godini. U prvoj godini programa temu stanovanja sagledali smo iz različitih perspektiva. Istraživali smo specifične trešnjevačke mikrolokacije: Naselje Istrana i invalida, novopodignuto naselje zapadno od Selske ceste, kao i Adžijinu. Božena Končić Badurina, Marko Gutić Mižimakov, Bojan Gagić i Bojan Mrđenović u svojim su radovima stambenom pitanju pristupili kroz različite medije i ne uvijek tipične formate. Nakon vremenski ograničenih i site-specific izvedbi ti radovi dobivaju svoju ekstenziju u izložbenom prostoru BAZE. Bit će to prilika i za uvid u istraživački proces koji stoji iza svake produkcije.

Za trajanja izložbe, u subotu 15. srpnja odvit će se i posljednja projekcija ove sezone filmskoga programa ‘Kolumbovo jaje’ kustosice Petre Belc.

Izložba se može pogledati do 20. srpnja 2016. svaki dan od 14 do 21 sat.