Objavljeno

Feminizam + film: Ljubav na drugi pogled

Filmske večeri u Močvari organiziraju u utorak, 8. ožujka, u 20:30h, raspravu o gorućim pitanjima filmskih praksi i teorija, te projekciju dokumentarca Jagode Kaloper. Na raspravi će sudjelovati Ankica Čakardić, Janica Tomić i Jagoda Kaloper, a moderatorica je Mima Simić. Ulaz na raspravu je besplatan.

Umjesto buketa cvijeća ili bombonijere (koju biste ionako proslijedili), Filmske večeri u Močvari za 8. mart vam poklanjaju stimulativnu raspravu o gorućim pitanjima filmskih praksi i teorija.

Što nam je i kako dalo pola stoljeća feminističkog teoretiziranja filma? Zašto (ni)je važno čitati film feministički? Kako feminizam kotira unutar akademskog i javnog govora o filmu i drugim umjetnostima? Kako se isprepliće s drugim teorijama, i kakve je filmske prakse iznjedrio? (Ako niste znali, i Laura Mulvey snima filmove!) Što je feminizam učinio za emancipaciju gledateljstva (muškog, ženskog, ili pak onog koje se odbija rodno i spolno definirati)? 


Sve to, pa i više i manje, dotaknut će se u razgovoru s tri furiozne gracije hrvatske teorijsko-praktične scene – Ankicom Čakardić, voditeljicom obrazovnog programa Centra za ženske studije i neprežaljenom moderatoricom Petog dana; Janicom Tomić, omiljenom profesoricom skandinavske književnosti i filma pri FFZG-u (što znači da nećemo moći izbjeći Roya Anderssona, imao-nemao veze s temom!), te jednom, jedinom i neponovljivom Jagodom Kaloper, plamenom zvijezdom ispred i iza kamere… Zaboravite skupe restorane, blještave tijare i romantične šetnje shopping centrima – dovedite svoju bolju polovicu – pogotovo ako ste svoja bolja polovica vi sami – u Močvaru i sudjelujte u stvaranju još jedne mikrorevolucije, a sve gratis.

Kao savršeno pripijenu ilustraciju teme, nakon razgovora slijedi projekcija iznimnog dokumentarca, autobiografskog i autorefleksivnog filmskog kolaža Jagode Kaloper Žena u ogledalu, u produkciji Factuma.

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.

Više informacija o događanju možete potražiti na facebook stranici eventa.