Objavljeno

Europska desnica pariški marš solidarnosti iskoristila za demonizaciju imigranata

U nedjelju 11. siječnja u Parizu se oko 1,2–1,6 milijuna ljudi okupilo u maršu solidarnosti u znak sjećanja na žrtve napada na uredništvo satiričkog časopisa Charlie Hebdo i podrške slobodi govora i toleranciji u Europi i svijetu.

Zanimljivo je da je među okupljenim visokim dužnosnicima/cama bio je i mađarski premijer Viktor Orban, koji je tom prilikom izjavio da bi nedavni tragični događaji trebali potaknuti države članice Europske unije da pooštre uvjete za ulazak u EU te ograniče pristup useljenicima/cama “drugačijih kulturnih karakteristikaˮ. Od ekonomske migracije (što se u prvom redu odnosi na pojačan priljev useljenika/ca iz afričkih i arapskih zemalja), smatra Orban, Unija nema nikakve koristi: naprotiv, ona joj donosi samo “neprilike i opasnostˮ.

Orbanovi stavovi, piše Andrew Rettman, upućuju na opravdanost bojazni da bi teroristički napadi u Francuskoj mogli dovesti do porasta popularnosti ekstremno desničarskih pokreta i stranaka diljem Europe.

Brojni/e političari/ke već su javno pozvali/e na uvođenje ‘oštrijih mjera‘. Anti-EU i anti-islamistički političar te član nizozemskog Parlamenta Geert Wilders u video poruci zahtijeva ‘de-islamizaciju’ Nizozemske i zabranu useljavanja stanovnika/ca ‘islamskih zemalja’, a Marine Le Pen, prva žena francuske anti-imigracijske Nacionalne fronte predlaže referendum o uvođenju smrtne kazne.

Vođa britanske anti-EU stranke Nigel Farage negativno se izrazio o politici multikulturalizma u Britaniji i drugim zemljama, dok su u Njemačkoj već održani anti-islamistički marševi u organizaciji udruge koja sebe naziva “Patriotski/e Europljani/ke protiv islamizacije Zapadaˮ (Patriotic Europeans Against the Isalmisation of the Occident, skrać. PEGIDA). Iako je svega nekoliko dana nakon PEGIDA-inog prosvjeda održan protu-protest (s gotovo dvostruko većim odazivom), anti-islamisti najavljuju daljnje demonstracije, a čini se da bi se slične organizacije uskoro mogle pojaviti i u Austriji i skandinavskim zemljama.

“Nema sumnje da će pariški napadi dati dodatni poticaj PEGIDA-inom pokretuˮ, smatra politički znanstvenik sa Sveučilišta u Dresdenu Werner Patzelt. “Onima koji su tvrdili da njihove zastrašujuće vizije nemaju veze sa stvarnošću, članovi/ce PEGIDA-e sada poručuju da su njihovi strahovi bili opravdani­ˮ.

Posebnu (negativnu) pozornost na pariškom maršu privukli su predstavnici/e zemalja u kojima je ugrožena sloboda govora, poput alžirskog ministra vanjskih poslova Ramtanea Lamamre (u Alžiru su zabranjene javne demonstracije) i izaslanstva Saudijske Arabije u kojoj je samo dva dana prije marša solidarnosti javno bičevan bloger Raif Badawi. “Dok izražavamo solidarnost za žrtve napada na Charlie Hebdo, ne smijemo zaboraviti na ostale ‘Charlie’ na svijetuˮ, poručio je glavni tajnik udruge Reporteri bez granica Christophe Deloire.

Također, uz spomenutog mađarskog premijera, maršu su se priključili i lideri država članica koje niti same ne kotiraju najbolje u odnosu na slobodu tiska. Prema indeksu slobode tiska u svijetu za 2014. godinu koji objavljuju Reporteri bez granica, Mađarska ja tako na 64 mjestu, a slijede ju Hrvatska (65), Grčka (99) i Bugarska (100).

Na kraju kao zanimljivost navodimo i naslovnicu izraelskog lista The Announcer koji donosi vijest o pariškom maršu solidarnosti, no s fotografije svjetskih lidera/ica u prvim redovima uklanja ženska lica. S originalne fotografije nestali su tako likovi njemačke kancelarke Angele Merkel i šefice europske diplomacije Federice Mogherini. [N.K.]


Originalna fotografija


Fotografija The Announcera


Povezano