Objavljeno

Etična konzumacija hrane i nepoštene prakse u lancu oprskbe hranom

Zelena akcija organizira dva događaja na temu etične konzumacije hrane i nepoštenih praksi u lancu oprskbe hranom u sklopu međunarodnog projekta “Make Fruit Fair” (“Želimo pravednu proizvodnju tropskog voća”).

U utorak, 3.10. 18h u Dvorani Muller Kina Europa se premjerno prikazuje film “Kako kupovati etično” koji je Zelena akcija izradila u suradnji s Blank_filmski inkubator te novinarkom Marinom Kelavom. Nakon projekcije održat će se moderirani razgovor na kojem će gostovati dio govornika iz filma: Goran Jeras (Zadruga za etično financiranje), Miroslav Kovač (Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske – “Život”), Sunčana Pešak (stručnjakinja za prehrambeni suverenitet) te Eugen Vuković (Zelena akcija). Tema razgovora bit će načini etične kupovine hrane. Nakon rasprave će za goste biti pripremljena vegetarijanska i veganska zakuska.

Tjedan dana kasnije, u utorak, 10.10. 18h u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1) održat će se tribina o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe. Tribine se organizira povodom prijedloga zakona Vlade Republike Hrvatske kojim bi se po prvi put u Hrvatskoj regulirali odnosi dionika u lancu opskrbe hranom, u svrhu zaštite malih proizvođača i dobavaljača od moći velikih lanaca supermarketa. Na tribini će govoriti: Tom Wills (Traidcraft), Goran Jeras (Zadruga za etično financiranje), predstavnik_ica Ministarstva poljoprivrede i šumarstva (nadležno za Zakon, TBA) te Sven Janovski (Zelena akcija). Nakon rasprave će za goste biti pripremljena vegetarijanska i veganska zakuska.

Oba događaja su besplatna i otvorena za javnost te nije potrebna prijava.

Facebook event događaja možete pronaći ovdje.