Objavljeno

Drugo izdanje ljetnog LGBT festivala “Homo fešta” u Poreču

Festival LGBT kulture “Homo, fešta” drugu će se godinu za redom održati u Poreču od 31. kolovoza do 2. rujna. Tijekom tri dana trajanja festivala, Poreč slavi različitost i potvrđuje se kao grad siguran i otvoren za sve građane/ke, kao i goste/šće, uz odličnu zabavu okupanu duginim bojama.

Izložbe, koncerti, filmovi, partyji, tribine i radionice, kultura, zabava i aktivizam na različitim punktovima u gradu ono su što očekuju lokalnu i stranu publiku ovih par dana u Poreču.

 

Festival započinje u četvrtak 31.8. izložbom Kristofera Andrića pod nazivom “I am enough!”, koji ovim ciklusom slika predstavlja emocije, momente svakodnevnog života i borbu transrodnih osoba prije početka hormonalne terapije. Ciklus na brutalan, ekspresivan i iskren način pokazuje kako se transrodne osobe nose s unutrašnjom borbom i diskriminacijom. Prvi dan festivala završava koncertom Ane Ćurčin te njenom melodičnom i ritmičnom indie-rock i folk glazbom.

Petak, 1. rujna

Drugi se dan festivala otvara uz radionicu crtanja Kristofera Andrića koji se kroz svoje radove odmiče od pravila slikarstva i ulazi u kaos životnih transformacija kroz tijelo.

Program se nastavlja uz projekcije kratkih filmova u kinu Roxy: “Izgleda da smo sami” (r. Katarina Koljević), “Tranzicija” (r. Milica Tomović) i “Neizgovoreno” (r. Elma Islamović). Nakon filmova slijedi tribina „Podrška znači život?“ na kojoj će se razgovarati o važnosti podrške od strane obitelji i društva za LGBT osobe. Sudjeluju Nera Mešinović (protagonistkinja filma), Daniel Martinović (Dugine obitelji), Sanja Stanojević (TransParent) i moderator Nikola Kuridža (Sarajevski otvoreni centar). Program se završava uz party kolektiva ZbeLeTron, dobro poznatom zagrebačkoj sceni kao organizatorica više od 50 događaja i godišnjoj nagradi Lez of the Year.

Subota, 2. rujna

Posljednji dan festivala otvara film “Kraljica Irske” (r. Conor Horgan) u ljetnom kinu Roxy u 20:30h. Film prati irsku trandžu Panti Bliss koja se našla usred medijske afere zvane Pantigate i postala YouTube senzacija kada je govor koji je održala o homofobiji – opisan od strane kolumniste Irish Timesa, Fintana O’Toolea, kao “najelokventniji irski govor” u posljednjih 200 godina – postao viralan, emitiran širom svijeta, razmatran u parlamentu i remiksiran u pjesmi Pet Shop Boysa te je potaknuo na bitan razgovor o jednakosti i homofobiji.

Program se nastavlja tribinom „Oblici aktivističkog djelovanja“ na kojoj će se razgovarati o različitim vrstama umjetnosti prožete aktivizmom uz Kristofera Andrića (likovni umjetnik), Noru Rušiti (Zbeletron), Marina Čajdu (VoxFeminae, House of Flamingo) te moderatoricu Martinu Horvat (GONG). Nakon tribine slijedi pravi spektakl na porečkoj rivi gdje tranđeli kolektiva House of Flamingo: Colinda Evangelista, Entity i Spazam Orgazam spremaju zabavni program za prisutne građane/ke od 23 sata. Festival se zatvara uz after party i glazbenu selekciju DJ-a Ivana Odaka.

Homo fešta je otvorena i besplatna za sve posjetitelje/ice željne dobre zabave i novog sadržaja. Više o programu pratite na društvenim mrežama.


Povezano