Objavljeno

DRAGram festival poziva na radionicu drag šminke i drag performativnih identiteta

Dana 17. i 18. listopada, u znaku su DRAGram festivala, dvodnevne kulturne i queer feminističke manifestacije koja za cilj ima afirmirati drag kao umjetničku formu, povezati regionalne i inozemne performere, te osnažiti sve one koji se ovom izvedbenom granom žele baviti.

DRAGram festival tako će zainteresiranima unutar dvodnevnog programa ponuditi nekoliko edukativnih, informativnih i praktičnih sadržaja tematski povezanih uz drag izričaj s naglaskom na estetsku i identitetsku konstrukciju drag performansa.

Prvo izdanje DRAGram festivala otvaramo edukativnim segmentom 17.10. u 21h u velikoj dvorani KIC-a (Preradovićeva 5) predavanjem i tribinom DRAG 101 na kojem ćemo govoriti o tome što je drag, kako i zašto je nastao te kako se manifestirao kroz povijest. Prije drag renesanse koja je stigla s RuPaul, nasljeđe draga nosile su pionirke stonvolške pobune, a potom mnoge queer ikone, pjevačice i glumice prije i nakon.

Tko su najpoznatije trandže iz svijeta glazbe, filma i suvremenih audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti, koja je razlika između drag i trans identiteta doznati ćete ovdje. Predavanju će uslijediti tribina na kojoj će o svojoj motivaciji za bavljenjem dragom, drag sceni u svojim sredinama i životu drag performera govoriti festivalske gošće i gosti.

Pokazne i praktične radionice u KIC-u

U partnerstvu s talijanskom školom mode i dizajna Callegari drugog DRAGram dana 18.10. u maloj dvorani KIC-a od 14 do 17h održat će se pokazna radionica drag šminkanja. Polaznice i polaznici imat će priliku vidjeti putem prezentacije na modelu kako prolazi proces transformacije lica iz muškog u žensko koristeći šminku. Ova pokazna radionica namijenjena je kako profesionalnim šminkerima tako i onima koji žele naučiti osnove ili obogatiti svoje znanje novim šminkerskim trikom.

Njoj će uslijediti performativna radionica kolektivne konstrukcije drag identiteta s početkom u 17 sati koja će otvoriti pitanja rodne binarnosti te mogućnosti njegove komplikacije i eksplozije. Cilj je radionice uspostaviti i propitati temelje osnažujućeg potencijala drag performansa, a putem eksperimenta na tjelesnom iskustvu impersonacije i trandžiranja u drugi spol. Radionica će biti održana na engleskom jeziku, a vodi ju trio iz Mađarske, Kim & David i Cyber McTwink.

Važno!

Broj polaznika obje radionice ograničen je na 15, stoga molimo zainteresirane da se prijave do 15. listopada na e-mail ask.flamingo@gmail.com uz naznaku na kojoj radionici žele prisustvovati. Svi navedeni festivalski sadržaji su besplatni.

Više detalja o večernjem programu DRAGram festivala, koji se održava 18. listopada u Pogonu Jedinstvo možete pronaći ovdje, dok se s kraljicama večernjeg programa svakodnevno možete upoznavati na ovom linku!


Povezano