Objavljeno

Djeca začeta ratnim silovanjem kroz kazalište progovaraju o traumi

Foto: SARTR

Majka Ajne Jusić silovana je tijekom rata u Bosni devedesetih godina, a Ajna je prva beba registrirana kao začeta silovanjem. Kao dijete s nepoznatim ocem i majkom koje je patrijarhalno društvo etiketiralo kao „kurvu“, Ajnino odrastanje obilježilo je nasilje i diskriminacija.

Većina djece u Bosni koja su rođena kao posljedica silovanja, ostavljena su u sirotištima gdje je njihovo porijeklo sakriveno i postala su poznata kao “nevidljiva djeca”. Upravo  o njima govori predstava U ime oca održana u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) sredinom listopada 2019. Riječ je o dokumentarnoj plesnoj predstavi koja tematizira iskustva članova udruženja Zaboravljena djeca rata: djece koja su rođena kao posljedica seksualnog nasilja u ratu, zatim priče djece čiji su očevi bili pripadnici stranih mirovnih organizacija i djece čiji su očevi bili pripadnici humanitarnih organizaciji koje su djelovale u BiH tokom rata.

Ajna Jusić (foto: Anadolija)

Ajna (26) je s 15 godina otkrila istinu o svom podrijetlu. Deset mjeseci čuvala je tajnu prije nego što se otvorila obitelji i prijateljima. Uslijedile su godine psihoterapije. U 2015. godini pridružuje se udruženju Zaboravljena djeca rata, što joj je pomoglo da se suoči s traumom, uključi u potragu za drugom djecom rođenom nakon silovanja i pronađe načine da kroz različite umjetničke oblike razgovara s javnosti.

Trebalo  mi je da znam da nisam sama. Ali stigmatizacija silovanih žena u našem društvu otežava dosezanje ove djece, jer majke najčešće nisu spremne izaći u javnost s obzirom na njihove traume“, izjavila je Ajna za Reuters.

Jusić i njena majka prvi put su javno ispričale svoju priču prošle godine. Nakon toga nastao je dokumentarni film, izložba fotografija portreta djece i majki i kazališna predstava. Ajna trenutno predsjedava udruženjem Zaboravljena djeca rata, a umjetničko djelovanje pomoglo je u uspostavljanju izravnog kontakta s javnošću.

Priče o djeci koja su tijekom rata začeta silovanjem i dalje ostaju neizgovorene, ponajviše zbog stigme vezane za žrtve silovanja i jer mnoga djeca ne znaju svoje podrijetlo. Prema podacima istraživanja nevladinih organizacija, procjenjuje se da je broj silovanih žena i djevojčica od strane neprijateljskih vojnika u Bosni između 25.000 i 50.000. Nitko ne zna sa sigurnošću koliko se djece rodilo.

Ajninu majku silovao je 1993. godine neprijateljski vojnik u malom gradu u središnjoj Bosni. Roditelji su je poslali u sklonište za žrtve ratnog seksualnog nasilja, gdje je rodila. Ajna je registrirana kao dijete začeto silovanjem.

Nemam osjećaj mržnje prema toj osobi, majka me je tako odgojila. Ne mogu da shvatim šta je to. Za mene to nije osoba. Ne mogu da pojmim kako je to moguće, je li moguće da je to neko uradio. Nikad nisam imala želju da ga upoznam. Mogla sam da tražim i nađem ali moja mama je danas sretna žena. Trebalo je više od 20 godina da bude zdrava i sretna,” kazala je Ajna za Radio Sarajevo. [A.Z.]


Povezano