Objavljeno

Danas se obilježava Svjetski dan Roma: Baxtalo Maškarthemutno Dive e Romengo

Svjetski dan Roma – 8. travnja, obilježava se od 1971., kada je toga datuma u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma. Tada su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva “Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljska odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, gyelem (“idem, idem”).

Romi su danas najveća europska manjina s oko 10 milijuna pripadnika, sačinjavaju nešto više od 5% europskog stanovništva, a usprkos svim stradanjima uspjeli su održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje, te kroz povijest ostaviti trag u svim svjetskim kulturama.

Amnesty International poziva vlade da kontroliraju policiju kako ne bi upotrebljavala pretjeranu silu prilikom intervencija u romskim naseljima, da učinkovitije gone počinitelje tih djela rasističkog karaktera te da vode statistiku o nasilju protiv Roma.

Naime, u Francuskoj je u 2013. godini zatvoreno 165 romskih naselja s približno 20.000 osoba. Amnesty proziva i Češku gdje su skupine krajnje desnice organizirale 2013. nekoliko prosvjeda protiv Roma, što vlasti nisu jasno osudile, a navode kako je gradu Duškovu čak gradonačelnica sudjelovala u jednom od tih prosvjeda.

Prema popisu stanovništva provedenom 2011. godine u Hrvatskoj ima 16.975 Roma, a najviše ih je u Međimurskoj županiji – više od 5 tisuća. Romi su u Republici Hrvatskoj, kao i u mnogim zemljama u kojima žive zbog slabe obrazovanosti, neuključenosti u formalne oblike rada, specifičnog načina življenja i drugih karakteristika, u većoj ili manjoj mjeri marginalizirani: ekonomski, prostorno, kulturološki i politički. 

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić ističe: “Romska djeca imaju bitno slabije šanse postići uspjeh u životu. To je činjenica koja treba poticati na promišljanje o stanju društva koje je dužno o tome voditi računa. Briga o njegovanju kulture, jezika i običaja Roma, određuje stupanj tolerancije i demokratičnosti društva u kojem oni žive. Predrasude prema Romima dovode do njihove sustavne diskriminacije u svim područjima društvenog života: od obrazovanja do zdravstvene i socijalne skrbi, te zapošljavanja.”

Ovaj najvažniji romski praznik na romskom jeziku se čestita: “Baxtalo Maškarthemutno Dive e Romengo (Čestitamo Svjetski dan Roma)”. E-medjimurje


Povezano