Objavljeno

Crnogorske aktivistkinje pozvale na mirno rješavanje sukoba

Raspirivanje nacionalne mržnje, priča o podjelama i zastrašvanje građana/ki koje navodno ugrožavaju Srbi ili Albanci u Crnoj Gori uvjek daje rezultate i korist partijama na vlasti. Ovog puta je na redu plašenje sa Srbima (i četnicima) i Rusijom koji se “protive evroatlanskim integracijama Crne Gore”.

Uzrok paranoje koja Crnom Gorom kruži već nekoliko dana je nasilan prekid mirnih građanskih prosvjeda koje je ispred Skupštine organizirao opozicicijski Demokratski front (DF) koji čini 16 poslanika od njih 81 koliko ih ima u parlamentu.

Članice DF-a su srpska desničarska stranka Nova srpska demokratija, građanski orijentiran Pokret za promjene, Radnička partija i nekoliko istaknutih pojedinaca.

Policija je u subotu nasilno prekinula prosvjed koji je trajao od 27. rujna do protekle subote, 17. listopada. DF je prosvjedom tražio formiranje prijelazne vlade i organiziranje fer izbora.

Ispred Skupštine su građani i poslanici boravili u šatorima, a predvečer su se s bine obraćali građanima kojih je svake večeri bilo po nekoliko tisuća. Desetog dana prosvjeda istekla je dozvola za okupljanje, a organizatori nisu dobili produženje od Ministarstva unutrašnjih poslova i komunalne službe. Od tada se čekalo nasilno uklanjanje okupljenih koji su se nalazili na glavnom gradskom bulevaru, Svetog Petra Cetinjskog, kroz koji se promet u dužini od oko 500 metara nije mogao odvijati.

Komunalne službe i policija su čekali “da se stvore uslovi” da bi zajedno “očistili” Bulevar.

Uvjeti su se stvorili u subotu oko pet sati ujutro, kada je oko 50 građana, među kojima i više poslanika, probuđeno i nasilno uklonjeno, zajedno s binom i šatorom. Oni koji su se opirali završili su u Urgentnom centru i pritvoru.

Policajci su se kasnije opravdavali ističući da nisu prepoznali posalnike koje su privodili, a tijekom dana je priopćeno da je sila upotrijebljena zato što su demonstranti pokušali nasilno ući u Skupštinu.

Budući da policija u priopćenjima javnosti nije priopćavala istinu, a prije svega zbog demonstrirane sile i načina na koji je potpuno mirni protest prekinut, opozicijski lideri su u subotu navečer sa svojim pristalicama ponovo pokušali doći ispred Skupštine, no policija je batinama i suzavcem onemogućila prosvjed.

Dan kasnije, u nedjelju, održana je nenajavljena protesna šetnja. Policija nije intervenirala, osim u jednom slučaju, kada je ispalila suzavac nakon što ih je grupa huligana pokušala napasti. Veći incident su spriječile redarske službe organizatora, no povrijeđena su dva čovjeka iz osiguranja i jedan policajac.

Organizatori tvrde da su im huligani podmetnuli kako bi isprovocirali nemire, a vlasti da je pokušan državni udar.

S prosvjeda je zatraženo hitno formiranje prijelazne vlade, a u suprotnom je najavljen novi masovniji prosvjed za subotu.

Nedjeljnom protestu, na kojem su isticane samo crnogorske zastave, za razliku od prethodnih dana kada su se vijorile pretežno srbijanske, bilo je okupljeno do 8.000 građana i građanki koji su nezadoviljni načinom na koji se upravlja Crnom Gorom ali i ogorčeni postupanjem policije koja je dan ranije udarala žene, poslanike, novinare i građane.

Zbog događanja tijekom minulog vikenda, ali i histerije čijem smirivanju političari iz redova vladajućih, ali i opozicijskih partija ne doprinose, aktivistkinje Centra za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora Anima pozvale su na mirno rješavanje sukoba i poručile da se mir u Crnoj Gori mora očuvati.

“Posljednjih dana svjedokinje smo političke krize koja prijeti da se pretvori u sukob sa nesagledivim posljedicama. Zabrinute smo zbog neprimjerne upotrebe i demonstracije sile na protestima, konstantnih poziva na nasilje, selektivne primjene zakona od strane izvršne vlasti, oštrih podjela po pitanju državnih spoljnopolitičkih prioriteta, nacionalističkih ispada na protestima i nacionalističkih reakcija na njih, uplitanja predstavnika vjerskih zajednica u proteste, miješanja međunarodnih faktora i njihovih interesa u unutrašnja pitanja zemlje i nedostatka potpunih i nepristrasnih informacija od strane medija”, priopćeno je iz Anime.

Žene iz Anime su poručile i da traumatična prošlost, zahvaljujući vladajućoj koaliciji, nije do danas razriješena. Vlast u Crnoj Gori čine Đukanovićeva Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija na čijem je čelu predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

SDP je manja koalicijska članica ali gotovo dvije decenije je čvrsto uz DPS i daje legitimitet svim njihovim postupcima. Nedavno je došlo do raspada unutar partije, no unatoč trzavicama i neslaganjima, koalicija na državnoj razini opstaje. Krivokapić je prije nekoliko dana izjavio da će tako i biti dok Crna Gora ne dobije poziv za pristupanje NATO savezu.

“Dugogodišnja vladavina zasnovana na strahu od nacionalnih sukoba i produbljenim klasnim i socijalnim razlikama prijeti da dovede do ponavljanja prošlosti i stvori nove traume.

Najveća odgovornost da se ovaj politički sukob riješi na miran način u interesu građanki i građana je na institucijama sistema. Pozivamo sve građanke i građane da doprinesu mirnom rješavanju političke krize. Svi imamo odgovornost da se ova kriza razriješi na nenasilan i miran način”, priopćile su mirovne aktivistkinje Anime .

Đukanović je na vlast u Crnoj Gori došao prije 27 godina i sada je po sedmi put na mjestu premijera. Crna Gora je jedina država u Evropi u kojoj vlast nikad nije smjenjena na izborima.


Povezano