Objavljeno

BiH: 23 žene ne mogu na liječenje jer im tvrtka nije uplaćivala zdravstveno

Tvornica odjeće Borac iz Travnika, nekad je upošljavala oko 1,800 radnika, a danas ih više od 200 godinama nije primilo plaću. Kako im nisu uplaćivani niti doprinosu, 23 teško oboljele bivše radnice, ne mogu na liječenje. 

Slična je situacija i s tvornicom obuće Izbor iz Brčkog, koja je svoje proizvode prije rata izvozila u inozemstvo i zapošljavala oko 1,500 radnika. Izbor je preživio rat, ali u miru je počeo umirati, abivše radnice ostale su bez mirovine i socijalnog osiguranja.

Tvrtka Izbor počela je s radom pedesetih godina prošloga stoljeća, a najveću ekspanziju doživjela je 70-ih i 80-ih godina. Nakon rata Izbor je imao relativno očuvanu infrastrukturu i strojeve, prepoznatljiv tržišni brend, te velik broj radnika/ica koji/e su željeli/e ponovo pokrenuti proizvodnju.

Nekoliko pokušaja ponovnog pokretanja proizvodnje, rezultiralo je novim zaduženjima, dizanjem sumnjivih kredita, čudnim nestankom strojeva i devastacijom tvorničke imovine. Nedugo zatim, Brčko Distrikt počinje vlastiti model privatizacije, ali bezuspješno. Iste je godine ukinuta privatizacija tvrtke, uz obrazloženje kako su neophodna ogromna ulaganja kako bi se ponovno mogla pokrenuti proizvodnja.

U sudskom sporu 446 radnika/ica traži isplatu zaostalih potraživanja, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje.

Nakon četiri godine sporenja i lažnih obećanja da će se najmanje 600 bivših radnika/ica ponovo zaposliti u pogonima, danas 53-godišnja radnica Zorica Rikić, koja je u Izboru radila punih 15 godina, ostala je bez svega. U istoj situaciji je i njezina nekadašnja kolegica Hazira Hadžajlić, koja u 61. godini života jedva sastavlja kraj s krajem, bolesna, bez prihoda i primorana da za malu nadnicu radi bilo što, kao i niz drugih radnica.

Do danas je umrlo 36 nekadašnjih radnika/ca tvornice Izbor, a preostali ističu kako se i dalje bore za svoju tvrtku i za vlastiti život.

Detalje ove priče pogledajte u video prilogu Slobodne Evrope.


Povezano