Objavljeno

Amnesty International usvojio Rezoluciju o potpunoj dekriminalizaciji prostitucije

Plan rezolucije koja poziva na pokretanje legalnog okvira u kojem bi svi elementi seksualnog rada bili depenalizirani, prihvaćen je na međunarodnom vijeću organizacije u Dublinu gdje se okupilo oko 400 zastupnika, objavila je Amnesty, prenosi Civilnodruštvo.

NGO nije željela precizirati broj zastupnika koji su se izjasnili za prijedlog.

To je povijesni dan za Amnesty International. To nije bila laka odluka i zahvaljujemo svim našim članovima/icama diljem svijeta, kao i svim skupinama koje smo konzultirali na njihovom prilogu toj raspravi – reagirao je Salil Shetty, glavni tajnik organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Ocjenom da kriminalizacija seksualnog rada između odraslih sporazumnih osoba može dovesti do povećanja kršenja prava seksualnih radnika, AI će usmjeriti svoju kampanju prema ukidanju represije protiv prostitutki, klijenata i svodnika.

Posljednja točka je izazvala spor. Dok se NGO Equality Now, koja brani ženska prava, slaže s prekidom represije seksualnih radnika/ca, čvrsto se suprostavlja da to bude slučaj s klijentima, svodnicima i voditeljima javnih kuća.

„Legaliziranje onih koji iskorištavaju prostitutke nije dobar način“, ocijenila je Esohe Aghatise iz Equality Now jer komercijalna potražnja hrani trgovinu ljudima.

Koalicija protiv trgovanja ženama iz Londona, objavila je izjavu u kojoj ovu odluku AI naziva ‘izdajom ženski prava’. Ova je organizacija oduvijek podupirala dekriminalizaciju seksualnog rada, odnosno tzv. Nordijski model, no seksualni rad ne smatra poslom poput svakog drugog zbog opasnosti koju donosi široj zajednici i ravnopravnim ljudskim odnosima. Prijedlogu se usprotivio i Europski ženski lobi koji je u jučerašnjem priopćenju pozval0 delegate i delegatkinje Amnestyja “da ne okreću leđa najranjivijim ženama” te da ne osiguravaju “nekažnjivost za svodnike i kupce seksa”.

Seksualni/e radnici/e su jedna od najmarginaliziranijih skupina u svijetu, stalno suočena s diskriminacijom i nasiljem. I njihovi su stavovi u ovom slučaju podijeljeni.

Postoje oni/e koji smatraju da kažnjavanje klijenata seksualni rad može odvesti još dublje u podzemlje te radnice ostaviti još izloženijima različitim opasnostima, te one čije je iskustvo rada u prostituciji slično plaćenom silovanju te učinit će sve što je u njihovoj moći da napuste taj posao, zbog čega niti ne podržavaju dekriminalizaciju. Istovremeno pak, AI ne izražava stav o tome trebali seksualni rad formalno biti priznat kao rad, već regulativu po tom pitanju ostavlja državama.

Rezolucija Amnesty Internationala ne dovodi u pitanje njezin angažman protiv prisilnog rada i trgovine ljudima, te da se zalaže za regulaciju seksualnog rada i zaštitu od eksploatacije, te radnička prava seksualnih radnica. AI je također svjestan da društvena diskriminacija i opresija pojedince/ke prisiljava na to zanimanje što se u prijedlogu ističe, zbog čega se zalažu za donošenje politika koje će ponuditii alternativne opcije marginaliziranim skupinama.

Protivnici te inicijative ističu istraživanja koja naglašavaju da je u zemljama u kojima je prostitucija legalna, primijećen porast trgovine ljudima koji nadilazi učinke poboljšanja uvjeta rada prostitutki.

Povezano