Objavljeno

Aktivisti/kinje za trans* prava u SAD-u ostaju bez potpore LGB zajednice

Kada je Američki Vrhovni sud prošlog proljeća odlučio kako je zabrana istospolnih brakova u nekim Američkim saveznim državama neustavna nastala je prava euforija među aktivistima/cama koji su se dugi niz godina borili/e za ostvarivanje bračne jednakosti. Veselilo se na ulicama, profilne slike na društvenim mrežama provlačene su kroz filter kako bi poprimile dugine boje i tako se pokazala radost i solidarnost, a čak je i Bijela Kuća bila osvijetljena u duginim bojama.

Danas, više od pola godine kasnije, čini se kako su oni koji su upozoravali kako borba za jednakost i ljudska prava i dalje nije gotova i kako postoji opasnost od slabljenja pokreta bili u pravu. Naime, nakon povijesne presude Vrhovnog suda, mnoge su LGBT udruge proglasile ‘pobjedu’ i objavile kako su svi njihovi ciljevi ostvareni, što je aktiviste/kinje za prava trans* zajednice dovelo u veliki problem, ostavivši ih bez prijeko potrebne infrastrukture i umreženosti, ali i bez financijske potpore značajnih donora.

Državni Senat savezne države New York, kojeg kontroliraju Republikanci, godinama je odbijao bilo kakve raspravu i glasovanje o zakonu kojim bi se zaštitila prava transrodnih osoba, pa je guverner Andrew Cuomo iskoristio svoje egzekutivne ovlasti i donio uredbu kojom zabranjuje diskriminaciju transrodnih osoba u pitanjima zapošljavanja, stanovanja, školovanja, bankarskih usluga i dostupnosti javnih servisa. Ova uredba znači iznimno mnogo za trans* zajednicu u državi New York, jer se susreću sa velikim stopama nasilja, ubojstava, beskućništva i nezaposlenosti. Međutim, ta ona nema trajnost zakona, pa ju njegovi nasljednici mogu lako ukinuti. Aktivisti/kinje su prosvjedima zatražili da sva zaštita koju im pruža ova uredba postane trajna u obliku zakonskog akta.

No, čini se kako je najjača LGBT udruga u državi New York, Empire State Pride Agenda, nakon 25 godina djelovanja odustala od borbe za taj cilj. Ta je udruga krajem prošle godine objavila prestanak svih njenih lobističkih operacija. Slični problemi muče aktiviste/kinje diljem SAD-a. Usprkos tome što njihov pokret uživa vidljivost kakvu nikad do sada nije imao, mnogi od njihovih glavnih zagovornika/ca pripadaju organizacijama čiji je glavni cilj bila bračna jednakost za istospolne zajednice, i nakon postizanja tog cilja mnoge od njih smanjuju obujam svog rada.

LGB udruge iznimno su važan resurs za trans* zajednicu, jer je trans* zajednica iznimno mala, a često i vrlo siromašna te se oslanjala na infrastrukturu, umreženost i kontakte LGB pokreta.

Nakon presude Vrhovnog suda, ta je infrastruktura postala veoma nestalna. Neki aktivisti/kinje, poput Patricka Paschalla iz Marylanda, smatraju kako su sami trans* aktivisti/kinje loše odradili svoj zadatak, jer nisu u dovoljnoj mjeri pokazali donatorima kako je bračna jednakost samo početak bitke, a ne njezin kraj. Melissa Sklarz, bivša članica odbora udruge Empire State Pride Agenda, koja je i sama transrodna žena, smatra kako je nerealno očekivati od gay i lezbijskih organizacija da nastave predvoditi borbu i kako sama trans* zajednica mora stvoriti svoje vlastite udruge.

No mnogi aktivisti se ne slažu sa tom konstatacijom.  „Mi želimo govoriti sami za sebe“, napomenula je Renate Hartman, jedna od kritičarki udruge Empire State Pride Agenda. „Ali jako smo mala zajednica. Veoma nam je teško podići dovoljno buke kako bi ljudi obratili pozornost na nas kada smo sami.“ [V.U.] The Guardian


Povezano