Objavljeno

Akcija pred Ustavnim sudom – Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!

U utorak 29. prosinca u 11:55 pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske (Trg Svetog Marka 4, Zagreb) članice Ženske mreže Hrvatske organizirat će prosvjed povodom rasprave o prijedlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece iz 1978. godine kojega je još 1991. godine podnio Hrvatski pokret za život i obitelj.

Ustavni sud je nakon pune 24 godine zakašnjenja odlučio da će, makar i u nepotpunom sastavu raspravljati i odlučivati o pokretanju postupka suglasnosti zakona (donesenog 1978. godine) s Ustavom. Navedenim zakonom se ženama osigurava pravo da odlučuju o svojem tijelu i rađanju djece.

Članice Ženske mreže Hrvatske se nadaju da će Ustavni sud pri odlučivanju o prijedloga za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom voditi računa da je isti utemeljen na odredbama UN Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena. Također se nadaju da će Ustavni sud prilikom odlučivanja uzeti u obzir Rezoluciju Vijeća Evrope 1464: Žene i religije u Europi i da neće dozvoliti da motivi i zahtjevi za zabranu prava na pobačaj koji dolaze iz redova katoličke crkve imaju utjecaja na pravni poredak RH, jer bi time došli u sukob kako sa sekularnim uređenjem države (čl.41. Ustava RH) tako i sa međunarodnim ugovorima koji su dio unutarnjeg pravnog poretka RH, a po pravnoj su snazi iznad zakona (čl.141. Ustava RH) što UN Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena jest. Takav upliv bi za posljedicu imao teško kršenje punog ostvarivanja ljudskih prava žena.

Zabrinute, zbog sve češćih napada na ljudska prava žena, članice ŽMH traže da Ustavni sud sagleda posljedice sklapanja ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske, te da izradi posebno izvješće, sukladno čl. 129 al. 5. Ustava RH o ovom pitanju tj. o načelnom pitanju sukladnosti tih ugovora s Ustavom RH.

Više o prosvjedu možete saznati na facebook stranici eventa