Objavljeno

Adriatic Plastic Challenge: Zaustavimo zagađenje mora plastikom

Udruge Terra Hub i Zona uz podršku Volva Adria pozivaju vas da se prijavite na Adriatic Plastic Challenge, timsko natjecanje u obliku dvodnevnog bootcampa. Svoje ideje možete prijaviti do 10. rujna 2018. godine.

Svake minute jedan kamion pun plastičnog otpada završi u oceanu. To je između 8 i 12 milijuna tona plastike godišnje. Do 2050. godine će u moru biti više plastike nego ribe.

Organizatori traže inovativna rješenja koja bi zaustavila zagađenje mora plastikom. Prijaviti se mogu kreativci/ke, inženjeri/ke, znanstvenici/e, poduzetnici/e, profesori/ce, studenti/ce, aktivisti/kinje, avanturisti/ce i svi ostali/e koji dijele strast prema očuvanju morskog ekosustava. Adriatic plastic challenge je timsko natjecanje u obliku dvodnevnog bootcampa, a koje organiziraju udruge TERRA HUB i Zona uz podršku Volva Adria. Sudjelovanje se ne naplaćuje, a najbolje ideje mogu osvojiti novčane nagrade.

Posljedice zagađenja plastikom su nesagledive za okoliš i za društvo, a magično rješenje ne postoji. Podizanje svijesti i promjena navika, poticanje razvoja i inovacija, interdisciplinarni pristupe i suradnja na svim razinama su mogući putevi ka rješenju. Organizatori vas pozivaju da razmislite o tome što možete učiniti kako bi doprinjeli rješavanju ovog globalnog i sveprisutnog problema na lokalnoj razini te prijavite svoje ideje, projekte, događaje, proizvode, usluge i radove.

U sklopu Adriatic Plastic Challenge-a organizatori žele:

– Pronaći rješenja koja će doprinjeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u Jadransko more,
– Osvijestiti što veći broj ljudi o problemu plastičnog zagađenja i potaknuti ih na odgovorno ponašanje.

Prijavite se

Nakon prijave odabrani kandidati i kandidatkinje će biti pozvani da prisustvuju u intenzivnom dvodnevnom bootcamp-u pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka. Pozvali smo stručnjake iz područja održivog razvoja, očuvanja okoliša, marketinga, komunikacija i poslovnog svijeta da rade na razvoju vaših ideja i projekata tijekom bootcampa. Na kraju bootcampa timovi će imati priliku prezentirati svoje projekte pred stručnim žirijem i imati priliku za osvojiti financijske nagrade:

1. mjesto: 10.000 kuna,
2. mjesto: 7.500 kuna,
3. mjesto: 3.500 kuna.

Sada je trenutak za donošenje odluke, sastavljanje učinkovitog tima i druženja u brainstormingu iz kojeg će isplivati sjajna ideja koju ćete prijaviti na Adriatic Plastic Challenge! Možete se prijaviti sami ili u timu, bez obzira da li ste tek osmislili ideju ili već imate projekt na kojem radite.

Više o tome zašto je plastika postala veliki ekološki i alarmantni problem možete pročitati ovdje.

Pravila kreativnog natječaja i prijavni obrazac možete pronaći ovdje
 
Natječaj je otvoren do 10. rujna 2018. godine.