Objavljeno

9 najekstremnijih desničarskih stranaka koje su ušle u EU parlament

“Jedni imaju vođu s tetoviranom svastikom, drugi se žele riješiti Muslimana iz svoje zemlje, treći imaju osnivača koji je imigrante želio zaraziti ebola virusom. To je generacija 2014., to su stranke koje ulaze u Europarlament kao najizrazitije euroskeptični, najdesniji, anti-imigrantski nastrojen dio Unije ikad”, komentira Huffington Post rezultate najnovijih izbora.

Ove će godine u Bruxellesu prvi puta sjediti i stranke koje se otvoreno deklariraju kao neonacističke. Gotovo svi su euroskeptični i pridružuju se mainstream strankama poput britanskog UKIP-a, te čine oko trećinu Parlamenta.

1. Nacionalna fronta, Francuska

U Francuskoj su dobili četvrtinu glasova birača, uglavnom zahvaljujući popularnosti svoje anti-imigrantske platforme. Predsjednica stranke Marine Le Pen preuzela je vodstvo Nacionalne fronteod svog oca Jean-Marie Le Pena. Uspjela je izmijeniti percepciju stranke iz izrazito nacionalističke u demokratskiju, pa tako želi samo smanjiti imigraciju, dok je njezin otac puno radikalniji pa je tako prošli mjesec sugerirao da bi “gospodin Ebola” mogao riješiti problem imigracije “u tri mjeseca”. Redovito je kažnjavan zbog govora mržnje, a nacističke plinske komore naziva “malim detaljem”.

2. Nacionalna demokratska stranka, Njemačka

Neonacistička NPD kampanju je vodila na platformi zaustavljanja imigracije, te se često naziva rasističkom i antisemitskom. Slogani na njihovim transparentima slikovito opisuju te stavove. Primjerice “Novac za bake umjesto za Sinte i Rome” ili “Brod je pun”. U intervjuima inzistiraju da je Europa “kontinent bijelih ljudi”, a marširaju pod transparentima koji proklamiraju nacističku ideologiju ‘nacionalnog socijalizma’.

3. Zlatna zora, Grčka

Ultranacionalistička stranka Zlatna zora inzistira na tome da nije kriminalna ili neonacistička. Uoči izbora zamijenili su čizme odijelima i to im je donijelo mjesta u Europskom parlamentu. Njihove akcije nisu jednako suptilne, pa je tako njihov vođa Nikolaos Michaloliakos u rujnu prošle godine uhićen pod optužbom formiranja kriminalne organizacije. Njihov glasnogovornik ima tetovažu svastike, a dobar dio članova nalazi se u zatvoru. Svoje slogane ispisuju na džamijama, sinagogama i grobljima. Danas su po popularnosti treća stranka u zemlji. 

4. Finci, Finska

Prije poznati pod nazivom Pravi Finci, malo su omekšali svoj nastup. Njihov zastupnik James Hirvisaari kažnjen je 2011. godine zbog komentara o Muslimanima na svom blogu. Globu su platila tri njegova istomišljenika. Drugi zastupnik odbio je poziv na primanje za Dan nezavisnosti jer nije htio vidjeti istospolne parove, iako je stranka u više navrata odbacivala optužbe za rasizam i homofobiju.

5. Danska narodna stranka, Danska

Osvojili su gotovo 27% glasova i udvostručili broj zastupnika u Europskom parlamentu. Utemeljiteljica stranke Pia Kjærsgaard smatra da Danska nije zemlja u kojoj je imigracija prirodna ili dobrodošla. Na kritiku koju im je uputila Švedska odgovorila je: “Ako žele pretvoriti Stockholm, Gothenburg ili Malmö u skandinavski Beirut, s klanskim ratovima, ubojstvima iz časti i brutalnim silovanjima, neka to učine. Mi uvijek možemo postaviti barijeru na most Øresund “.

6. Stranka slobode, Nizozemska

Stranka pod vodstvom Geerta Wildersa izrazito je kontroverzna. On sam poznat je po vrlo glasnoj kritici Islama: “Ja ne mrzim Muslimane, mrzim Islam”.  Želi stati na kraj imigraciji Muslimana u Nizozemsku i iseliti one koji trenutno tamo žive.

“Islam je trojanski konj u Europi. Ako ne zaustavimo islamizaciju sada, ‘Eurabia’ i ‘Netherabia’ bit će samo pitanje vremena”, izjavio je svojedobno u Nizozemskom parlamentu. Ovaj tjedan nije bilo razlike u retorici. “Želite li manje Marokanaca u ovom gradu i ovoj zemlji?”, povikao je na skupu koji je skandirao: “Manje, manje!”. “Mi ćemo to srediti”, odgovorio je.

7. Jobbik, Mađarska

Pokret za bolju Mađarsku jedna je od najočitijih neonacističkih stranaka, a u Europskom parlamentu imaju tri zastupnika. Njezini članovi su pozvali Židove da se upišu u poseban registar. Zamjenik predsjednika stranke Márton Gyöngyösi izjavio je da je potrebno pravovremeno registriranje “ljudi židovskog porijekla koji ovdje žive, pogotovo u mađarskom parlamentu i mađarskoj vladi” jer zapravo “predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost Mađarske”.

8. Austrijska sloboda, Austrija

Također su na svojoj anti-imigracijskoj platformi uspjeli prikupiti oko petine glasova i time udvostručili broj svojih zastupnika. Vođa Heinz-Christian Strache poručio je ovaj tjedan:  “Ako postoje doseljenici iz Turske koji se žale što u učionici visi križ, tada im poručujem: ‘Vratite se kući.'” Žestoko se bore protiv useljavanja Muslimana i vjeruju da Austrija ne bi trebala primati više imigranata. Strache tvrdi da on osobno nije rasist jer “jede kebab”.

9. Lega Nord, Italija

Stranka krajnje desnice, osvojila je 6% glasova u Italiji. Mario Borghezio, jedan od njezinih bivših zastupnika u Europskom parlamentu izjavio je da “Afrika nije proizvela velike genijalce što svatko može vidjeti u Mickey Mouse enciklopediji”.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz opisao je rezultate kao “loš dan za Europsku Uniju”, a Henri Malosse, predsjednik Europskog ekonomskog i socijalnog odbora, upozorio da bi “ovo mogli biti zadnji europski izbori ako se Europa ne promijeni”.

Nigel Farage, vođa Nezavisne stranke Velike Britanije (UKIP), pozdravio je rezultate izbora i vjeruje da će to pomoći onima u Britaniji i drugdje koji žele smanjiti moć Europske unije i vratiti moć odlučivanja pojedinim državama. “Stvarni efekt ovih euroizbora, s velikim dobicima ‘euroskeptika’ u mnogim državama, bit će manje ono što se događa u Brusellexu, a više ono što se događa između država članica.”

Što ovi rezultati znače za Europsku uniju? Stranke lijevog i desnog centra i dalje drže većinu u Europskom parlamentu, te tako i dalje igraju ključnu ulogu u oblikovanju europskih zakona, kao i u odluci Komisije koji je sljedeći predsjednik.

Ali, stranke desnog centra i ostali takozvani ‘euroskeptici’ koji se protive Europskoj uniji osvajaju teren, rekao je Simon Usherwood, ekspert za europsku politiku. “Oni nemaju dovoljno glasova da zaustave zakone koji prolaze”, izjavio je za CNN, “ali ono što će dobiti, pogotovo krajnja desnica, je vrijeme za govor u debatama, predsjedavanje pojedinim odborima, što znači da će imati mnogo više platformi na kojima mogu prodati svoje poruke biračima”. [B.Z.]


Povezano