Objavljeno

40% radnika/ca SC-a odazvalo se štrajku

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Radnici Studentskog centra u Zagrebu ne odustaju od svog zahtjeva za potpisivanjem Kolektivnog ugovora, a prosvjed koji je počeo jučer nastavlja se i danas. Nezgodno za sanacijskog upravitelja, budući da je ondje jutros svečano otvorena Smotra Sveučilišta, kojoj su nazočili broji uvaženi gosti. Okupljeni radnici danas su sa sobom donijeli parole i zviždaljke, a situaciju je usred svečanog prijema pokušao smiriti i rektor Sveučilišta, Damir Boras, piše srednja.hr.

Iako je sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak jutros izjavio da je odaziv slab, a po njegovim informacijama s terena u štrajku je svega 30-ak zaposlenika, predsjednica štrajkaškog odbora radnika Studentskog centra u Zagrebu Biserka Sertić tvrdi da je odaziv štrajku 40%, te demantira tvrdnje uprave o slabom interesu radnika za štrajk.

Štrajk su organizirala četiri sindikata koja djeluju u zagrebačkom SC-u tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora s upravom SC-a i zadržavanje stečenih radničkih prava. Na sindikalnom skupu u dvorištu SC-a u Savskoj okupilo se oko 50 štrajkaša, nezadovoljnih prosječnom plaćom od oko 4000 kuna, neisplatama božićnica i regresa, teškim uvjetima rada. Ako se ne potpiše KU, kažu, prijeti im ukidanje naknada za minuli rad i prijevoz i daljnje smanjivanje plaća.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta, koji je pred radnike izašao usred svečanog prijema povodom otvorenja Smotre Sveučilišta, pokušao im je pojasniti da razumije njihovu poziciju, no nihovim štrajkom nije zadovoljan.

“Znamo da ima problema s mnogim vašim radnim mjestima, ali Sveučilište u Zagrebu nije vlasnik SC-a. O tome odlučuje Republika Hrvatska i mi bi željeli da ovdje bude zdrav Studentski centar u kojemu ćemo svi zadovoljno obavljati svoju dužnost. Sveučilište bi željelo da Studentski centar bude ono što je uvijek bio – jedna nosiva snaga Sveučilišta, i isto tako je pokušao, bez obzira što ste vi sada u štrajku, da ovu Smotru Sveučilišta učini važnim događajem za našte buduće studente. Isto tako, oni su vaši budući klijenti, od njih ćete živjeti, ne od nekog drugoga. Prema tome, oni trebaju znati da je ovo njihov Centar i da je ovo njihov dan. I vaš je isto, ali vaša budućnost je u njima i mi ćemo vam u tom pomoći. Ali uvijek morate znati gdje je mjera. Ja vam želim puno uspjeha u ovim vašim zahtjevima, ali isto tako morate znati gdje je mjera”, naglasio je Boras i ljutito se vratio na nastavak prijema.

Pred radnike je izašao i sanacijski upravitelj Miro Bošnjak koji je kazao da sanacijska uprava nema ovlasti potpisati kolektivni ugovor, no radnici su nezadovoljni što ga nisu čuli da uopće predlaže Ministarstvu da se sporni ugovor potpiše, a to je bio u mogućnosti.

“Vi ste nas do prije dvije godine zastupali u sindikatu i tražili od nas da se borimo za naša prava, pa želimo da i sada imate razumijevanja”, kazala je jedna od radnica. Bošnjak je na to odgvorio kako imaju pravo boriti se za sebe, ali pritom na glasio da se, iako je sanacija u tijeku, radnicima redovno isplaćuje plaća.

“Je l’ moramo mi biti sretni da smo dobili plaću, jesmo li ju zaradili?!”, glasno je uzviknula sindikalna povjerenica Biserka Sertić, nakon čega su radnici uz glasne zvižduke ispratili Bošnjaka sa skupa.

Činjenicu da svi studentski restorani i druge studentske službe u Zagrebu danas normalno rade, unatoč štrajku, Sertić je objasnila ‘mobilizacijom zaposlenika iz drugih pogona i smjena’, uz napomenu kako je pitanje koliko će još dugo Uprava uspijevati održati sadašnjeg stanja, jer će štrajk potrajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno potpisivanja kolektivnog ugovora.

Sindikati traže potpisivanje s upravom usuglašenog kolektivnog ugovora koji bi im zaštitio postojeća prava, ali i dao neka nova. Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak tvrdi da je to nemoguće ispoštovati s obzirom da je SC u dugovima i sanaciji, te kaže da su materijalna prava zaposlenika SC-a iznadprosječna. Za ponedjeljak je najavljena sjednica sanacijskog vijeća SC-a.


Povezano