Objavljeno

35. Tjedan suvremenog plesa

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj te jedan od najstarijih u Europi, 35. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 6. do 12. lipnja. Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra te Zagrebačkog kazališta mladih.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi nekoliko novih imena s međunarodne scene, kao i nove predstave poznatih i publici dragih umjetnika, uz radove nekolicine hrvatskih autora, uključujući jedan premijerni naslov. Ovo je prilika dvostrukog slavlja, jer se ujedno obilježava i vrijedan jubilej TRAFIK–a, jedinstvene skupine tranzicijskog kazališta. Zemlja partner ove godine je Italija, slijedom višegodišnje suradnje s talijanskom plesnom scenom i autorima.

Svjedoci smo kako se pozicija suvremenog plesa, ali i položaj kulture općenito u Hrvatskoj sustavno destabilizira. Suvremeni ples, kao jedna od najdinamičnijih izvedbenih umjetnosti 20. stoljeća, a s istom tendencijom i u 21. stoljeću, izraz je autohtonosti i identiteta podneblja u kojem nastaje, a ne samo autora koji stvaraju. Autorska djela nastaju kao osvrt  i ogledalo su konteksta u kojem nastaju: političkom, ekonomskom, socijalnom. Suvremeni ples u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, jednu od  najduljih u  Europi, ali po strukturi i po razini izdvajanja za ovu djelatnost kao da samo na samom početku. Svemu uprkos nastojimo i vjerujemo u održavanje visoke razine kvalitete produkcija koje ovom prilikom predstavljamo. Kao i svih proteklih godina, festival slavi raznolikost  ekspresije, slobodu duha, a kroz zajednička druženja uz ples i kroz refleksiju o temama koje nas sve više zaokupljaju, nudi prostor dijaloga i nadu za bolju budućnost. 

Festivalska blagajna smještena je u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10).

Više informacija pronađite na službenoj stranici festivala.

Povezano