..1958.

Znanstvenica koja je posvetila život razvoju cjepiva

Kathrin Jansen

Znanstvenica Kathrin Jansen voditeljica je odjela za istraživanje i razvoj cjepiva u tvrtki Pfizer te ima velike zasluge u razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

Rođena u Istočnoj Njemačkoj netom prije podizanja Berlinskog zida, malena Kathrin s roditeljima je prebjegla u Zapadnu Njemačku. Udane žene u Zapadnoj Njemačkoj sve do 1977. godine nisu se mogle zaposliti bez dozvole muža. Jansen opisuje kako je njemačko zdravstvo u to vrijeme počivalo na strogoj hijerarhiji te se nije toleriralo neslaganje ili kritičko propitivanje autoriteta. U pamćenje joj se urezala jedna anegdota s doktorskog studija: kada su išli u obilazak jedne farmaceutske tvrtke, liječnik koji ih je tamo dočekao upitao je studentice zašto su opće došle. “Mislio je da tratimo vrijeme jer ćemo ionako postati domaćice i nikad nećemo raditi kao znanstvenice,” govori Jansen. “Bila sam bijesna, ali previše šokirana da bih u tom trenutku odreagirala.”

Unatoč predrasudama, Jansen je doktorirala mikrobiologiju, biokemiju i genetiku 1984. na Sveučilištu Philipps u Marburgu. Preselila se u SAD-a radi daljnjeg usavršavanja na Sveučilištu Cornell, nakon čega se zaposlila u općoj bolnici Cornell i Massachusetts, da bi zatim prešla u Glaxo institut za molekularnu biologiju u Ženevi kako bi se posvetila razvoju lijekova. Zaposlena je u Pfizeru od 2009. godine, a prethodno je radila na razvoju cjepiva protiv HPV-a i na novim vrstama konjugiranog cjepiva protiv pneumokoka (Prevenar).

Od samih početaka svoje karijere ne zazire od izazova. Kada se 1992. godine zaposlila u tvrtki Merck, unatoč nedostatku povjerenja kolega zalagala se za razvoj cjepiva protiv HPV-a, virusa koji uzrokuje rak grlića maternice. Inspirirana istraživanjem HPV-a provedenim na Sveučilištu u Queenslandu (Zhou & Frazer, 1991) koje je primijetilo da proteini HPV-a u određenim slučajevima formiraju čestice nalik virusu (VLP), Janson i kolege iskoristili su to kao polazište za razvoj cjepiva (Gardasil).

Također je vodila tim koji je razvio cjepivo koje štiti od 13 različitih sojeva pneumokoka koji uzorkuje meningitis kod djece i upalu pluća kod starijih osoba.

U suradnji s biotehnološkom kompanijom BioNTech, Jansen je u Pfizeru radila na mRNA cjepivu protiv koronavirusa – cjepivu koje nikad u povijesti nije bilo tako brzo proizvedeno.

Međutim, Jansen priznaje da je brine nepovjerenje dijela javnosti prema cijepljenju. “Ne znam zbog čega točno pojedinci odlučuju ignorirati znanstvene činjenice. Kao znanstvenica imam obavezu ispraviti lažne informacije i pružiti činjenice o tome što znamo, a što ne znamo,” izjavila je. “Važno je podsjetiti ljude kako se živjelo prije cjepiva. Nijedna druga intervencija ne može istrijebiti ovakve bolesti.”

Podcast razgovor s Kathrin Jansen poslušajte ovdje.

Izvori: Stat News / Lohud


Povezano