22.02.1876.

Zitkála-Šá: čuvarica kulture autohtonih naroda

Zitkála-Šá (“crvena ptica”), rođena kao Gertrude Simmons, bila je pripadnica autohtonog američkog naroda Yankton Dakota, te književnica, urednica, prevoditeljica, glazbenica, učiteljica i politička aktivistkinja. Najpoznatije je po djelima u kojima progovara o svojem životu i kulturnom identitetu, naročito vezano uz različitosti svojeg podrijetla i kruga u kojemu je odrasla i obrazovala se, a zahvaljujući kojima je poznata kao jedna od najutjecajnijih autohtonih umjetnica i aktivistkinja 20. stoljeća. Također, napisala je libretto i pjesme za The Sun Dance Operu (1913.) koja tematizira kulture Sioux i Ute.

Zitkála-Šá je rođena 22. veljače 1876. godine u rezervatu Yankton Sioux u Sjevernoj Dakoti. Odgojila ju je samohrana majka, Thaté Iyóhiwiŋ (Ellen Simmons), a otac (čovjek njemačko-američkog podrijetla) napustio je obitelj dok je Gertrude još bila dijete.

Zitkála-Šá je osam godina živjela u rezervatu, no misionari su 1884. godine odveli nekolicinu djece u kvekersku školu u Indiani, namijenjenu preodgoju siromašne bjelačke i djece iz autohtonih plemena, kako bi ih naučili čitati, pisati i govoriti engleski jezik. Zitkála-Šá tamo je naučila i svirati violinu i klavir. Iako je uživala u učenju, u školi je bila prisiljena skratiti svoju vrlo dugu kosu, za što je kasnije izjavila da se osjećala kao da joj otimaju njezino kulturno nasljeđe. Isto tako, nije se osjećala ugodno u krutim školskim uniformama te ih je smatrala neskromnima u odnosu na široku odjeću koju je nosila u rezervatu.

Foto: Joseph Keiley

Svoj je prvi govor na temu ženskih prava održala 1895. godine kad je primila svoju školsku diplomu. Željna daljnjeg učenja, suprotno željama majke (koja je željela da se vrati u rezervat), i bez obzira na to što su obrazovne prilike za žene tada bile ograničene, Zitkála-Šá upisala je fakultet – Earlham College u Richmondu. Međutim, samo par tjedana prije diplome bila je primorana odustati od studija zbog financijskih i zdravstvenih poteškoća.

Za vrijeme studija počela je prikupljati tradicionalne indijanske priče, koje je rado prevodila na latinski i engleski kako bi ih djeca mogla čitati. Kasnije je djecu podučavala svirati violinu, držala govore i organizirala debate o pravima autohtonih naroda, a 1900. godine počela je pisati kratke priče i članke koji su bili objavljivani u časopisima kao što su Atlantic Monthly i Harper’s Monthly. Često je pisala o osjećajima rastrganosti između želje za učenjem i obrazovanjem, te očuvanja autohtone kulture i tradicije. Priče su objavljene 1901. pod nazivom Old Indian Legends. Njezine je priče jako voljela i Helen Keller koja joj je 1919. godine u pismu zahvalila i zaželjela joj sve najbolje u daljnjem radu.

Iste je godine zamoljena da regrutira djecu iz rezervata Yankton Dakota za školovanje kakvo je i ona prošla, što je bio njezin prvi posjet unazad nekoliko godina. Primijetila je kako njezina majka i brat žive u siromaštvu, te da su bijelci počeli okupirati indijansku zemlju. Nakon toga se sukobila s osnivačem škole, oštro kritiziravši dominaciju bjelačke kulture i loše obrazovanje autohtonih naroda, od kojih se očekuje da rade samo jednostavne, slabo plaćene poslove i povratak u ruralnu sredinu. Nakon što je otpuštena iz škole, počela je pisati o gubitku autohtonog identiteta i vratila se u rezervat kako bi skrbila o majci.

Dvije godine kasnije, Zitkála-Šá je upoznala Raymonda Telefasea Bonnina, koji je bio djelomično europskog, a djelomično yanktonskog podrijetla. Iste su se godine vjenčali, a par je sljedećih 14 godina proveo živeći i radeći s Ute narodom. Imali su jedno dijete, sina kojega su nazvali Raymond Ohiya Bonnin.

Također u tom razdoblju, Zitkála-Šá je upoznala profesora i skladatelja Williama F. Hansona, s kojim je započela suradnju na operi The Sun Dance. Libretto i pjesme koje je napisala za operu temeljeni su na svetom Sioux ritualu koji Ute zakonski nisu smjeli izvoditi u rezervatima. Opera je prvi put izvedena 1913. godine, a među plesačima i glumcima (iako ne u glavnim ulogama) našli su se i pripadnici Ute naroda.

Godine 1916. Zitkála-Šá i suprug odlučili su da se žele aktivnije zalagati za prava autohtonih naroda te su preselili u Washington D.C., gdje je ona radila za Društvo američkih Indijanaca i pisala za Časopis sjevernoameričkih Indijanaca. U ime Društva javno je promovirala autohtoni identitet te potaknula udruživanje svih plemena kako bi ostvarili jednaka prava kao i američki državljani. Godine 1924. to se i dogodilo – pripadnici autohntonih naroda ostvarili su puno pravo na državljanstvo.

Foto: Bettmann

Godine 1926. Zitkála-Šá i suprug osnovali su Nacionalno vijeće sjevernoameričkih Indijanaca s ciljem ostvarivanja potpunih građanskih prava za pripadnike svih plemena, uključujući pravo glasa i pravo na zdravstvenu skrb. Bila je predsjednica i glavna govornica za Vijeće do svoje smrti 1938. godine. Njezin se rani rad počelo zanemarivati nakon što je 1944. godine Vijeće ponovno pokrenuto pod muškim vodstvom.

Tijekom 1920-ih, Zitkála-Šá je bila vrlo aktivna u ženskim pokretima, a priključila se i Generalnom udruženju ženskih klubova, organizaciji koja je promovirala različitost svojih članica i lobirala za unapređenje ženskih prava. U sklopu rada organizacije sudjelovala je u pokretanju istrage vezane uz iskorištavanje i ubojstva pripadnika autohtonih naroda u Oklahomi s ciljem dobivanja pristupa njihovoj zemlji. Ovaj je trud rezultirao vraćanjem sporne zemlje onima kojima je izvorno pripadala.

Zitkála-Šá je preminula u Washingtonu 26. siječnja 1938. godine. Pokopana je pod imenom Gertrude Simmons Bonnin na groblju u Arlingtonu.


Povezano