31.07.1965.

Magična J.K. Rowling

Vjerojatno ne postoji osoba na ovome svijetu koja u nekom trenutku života nije čula za Harry Pottera, slavnog čarobnjaka koji je nastao iz pera Joanne Rowling. Harry Potter izašao je u sedam nastavaka tiskanih u više od 400 milijuna primjeraka diljem svijeta, a Rowling je učinio najprodavanijom živućom autoricom te joj priskrbio niz nagrada i priznanja za književnost, poveći broj fanova i nekoliko titula poput one iz 2010. godine, kada su je vodeći britanski časopisi proglasili najutjecajnijom ženom godine.

Rowling je od tada podržala razne dobrotvorne organizacije, bolnice i akcije s više od 160 milijuna američkih dolara, a sama je osnovala Lumos, dobrotvornu organizaciju koja djeluje na području Engleske i Walesa s ciljem povećanja životne kvalitete djece koja su zbog siromaštva ili bolesti odvojena od svojih obitelji i institucionalizirana.

Ono što Rowling čini posebno interesantnom je činjenica da je u vrijeme kada je započela s pisanjem prve knjige o Harry Potteru bila nezaposlena, samohrana majka koja je živjela od socijalne pomoći. Rođena 31. srpnja 1965. godine u engleskom gradiću Yate, Joanne je prva kći Anne i Petera Jamesa Rowlinga koji su se 1964. upoznali u vlaku koji je polazio s londonske stanice King’s Cross, a koja je kasnije postala polazna točka mladih vještica i čarobnjaka na putu za Hogwarts. Kako su joj roditelji bili veliki ljubitelji knjiga, odrasla je okružena knjigama i odmalena razvila ljubav prema prozi.

“Živjela sam za knjige… Bila sam tipičan knjiški crv opskrbljen pjegicama i socijalnim naočalama.”

Velika je obožavateljica djela Jessice Mitfford, Jane Austen, Charlesa Dickensa i J.R.R. Tolkiena. Od svoje najranije dobi pisala je priče koje bi čitala svojoj mlađoj sestri, a prvu knjigu Rabbit napisala je kad joj je bilo samo šest godina. Zanimljivo je da je s jedanaest godina napisala priču o sedam prokletih kristala i ljudima koji su ih posjedovali. Fanovi i fanice Harryja Pottera lako će zaključiti kako je glavne motive iz ove knjige koristila upravo prilikom kreiranja sedam horkruksa u Harry Potteru.

Nakon što se obitelj preselila u Tutshill, pohađala je školu u čijem je znanstvenom odjelu radila i njezina majka. U tinejdžerskim godinama Rowling je prolazila kroz teško razdoblje uzrokovano multiplom sklerozom od koje joj je oboljela majka te vrlo zategnutim odnosima s ocem s kojim više ne razgovara.

Nakon položenog engleskog, francuskog i njemačkog jezika, predala je zahtjev za upis na Sveučilište Oxford koji ju je odbio te je na kraju ipak upisala francuski i klasičnu filologiju na Sveučilištu Exeter. Po završetku studija radila je prilično ‘hufflepuffske’ (obične) poslove, pa se tako našla u ulozi dvojezične tajnice i istražiteljice u londonskom Amnesty Internationalu, a kasnije i u mančesterskoj Gospodarskoj komori. Upravo je vozeći se vlakom na relaciji Manchester-London 1990. godine dobila jasnu viziju priče o dječaku koji polazi školu vještičarenja i čarobnjaštva, a tu je priču nastavila pisati idućih pet godina, paralelno radeći ‘dnevne’ poslove. U prosincu iste godine, nakon deset godina duge teške bolesti preminula joj je majka kojoj nikada nije imala priliku reći za knjigu kojoj se posvetila.

Nakon smrti majke odlazi u Porto te počinje raditi kao profesorica engleskog jezika. Tamo se 1992. godine udala za svog prvog muža, Jorgea Arantesa, s kojim je godinu dana kasnije dobila i prvu kćer Jessicu, nazvanu po Jessici Mitfford. Samo četiri mjeseca nakon njeziina rođenja, Rowling je otišla od svog supruga, a godinu dana kasnije zatražila je i zabranu pristupa te razvod braka. Taj je period bio izuzetno težak jer je Rowling od odlične studentice postala nezaposlena, samohrana majka s dijagnosticiranom depresijom i suicidalnim mislima. Unatoč tome, Rowling je kasnije istaknula kako joj je taj neuspjeh dao krila da započne nešto novo i posveti se pisanju priče o Harry Potteru, a upravo ju je iskustvo depresije inspiriralo za kreiranje ‘dementora’ (mračna bića koja se hrane pozitivnom energijom ljudi).

1995. godine na staroj pisaćoj mašini dovršila je svoju prvu knjigu o Harry Potteru, Harry Potter i kamen mudraca, a jedna od prvih osoba koja ju je imala priliku pročitati bio je Bryony Evens koji joj je pristao biti zastupnik i pronaći izdavača. Knjigu je prezentirao 12 izdavačkih kuća, a sve do ti jedne su je odbile. Knjigu je, godinu dana nakon što je dovršena, konačno pristao izdati urednik izdavačke kuće Bloomsbury, Barry Cunningham. Za tu je odluku najvećim dijelom odgovorna Alice Newton, osmogodišnja kći jednog od predsjednika Bloomsburyja koja je odmah po dovršetku prve knjige inzistirala i na drugoj. Iako je pristao izdati knjigu, Cunningham joj je savjetovao da pronađe neki dnevni posao jer nije vjerovao da će knjiga doživjeti veliki uspjeh.

Jedan od glavnih uvjeta njenih izdavača bio je taj da knjigu ne izdaje pod punim imenom i prezimenom jer su smatrali da nitko neće htjeti čitati knjigu o dječaku koju je napisala žena, stoga je Joannne preuzela bakino ime Kathleen kako bi za potrebe objavljivanja knjige mogla postati J. K. Rowling.

1997. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je objavljena, knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući Nestlé Smarties Book Prize, Children’s Book Award i Children’s Book of the Year. U idućih je deset godina izdano šest nastavaka Harry Pottera koji su jedan za drugim obarali rekorde prodaje, a cijeli je serijal preveden na 65 jezika. Posljednji nastavak, Harry Potter i darovi smrti samo prvoga dana prodan je u 11 milijuna primjeraka, postavši tako najbrže prodana knjiga u povijesti.


Fanovi/ice čekaju pred knjižarom novi nastavak knjige o Harry Potteru

Warner Bros je 1998. otkupio filmska prava na Harry Pottera koji je ekraniziran u osam nastavaka. Harry Potter je od tada postao globalni trend vrijedan 15 milijardi američkih dolara. Rowling je dodatno izdala tri knjižice koje se spominju u knjigama o Harry Potteru: Metloboj kroz stoljeća, Čudnovate zvijeri i Bajke Barda Beedlea. Sav je prihod od prodaje ovih knjižica donirala u dobrotvorne svrhe.

Zanimljivo je spomenuti i da je serijal o Harry Potteru doživio nebrojene plagijate u kojima su njihovi autori i autorice najčešće samo preimenovali likove i malo izmijenili radnju te ih zatim prodavali kao svoje originalne ideje. Jedan od zabavnijih plagijata naslovljen je Tanya Grotter i magični dupli bas, a govori o mladoj Ruskinji koja živi u ormaru svojih rođaka Durnevsa i u slobodno vrijeme, umjesto na metli, jaše na magičnom duplom basu. Iako je ovakva kreativnost za svaku pohvalu, zarada od svih plagijata sudski je oduzeta autorima i proslijeđena dobrotvornim organizacijama.

On što Rowling čini atipičnom autoricom je specifičan odnos koji je kroz godine stvorila sa svojim fanovima i fanicama diljem svijeta. Jedna od obožavateljica Harryja Pottera je i Evanna Lynch koja je Rowling kontaktirala iz bolnice u kojoj se liječila od anoreksije, prilikom čega joj je Rowling poslala pismo podrške i podsjetila je da je anorkesija ‘destruktivna, a ne kreativna bolest’. Lynch se kasnije oporavila od bolesti, upisala glumu te se prijavila za ulogu Lune Lovegood u petom nastavku filma o Harry Potteru te je postala dio filmske ekipe.

Prije no što je izdana četvrta knjiga, Harry Potter i plameni pehar, Rowling je kontaktirala prijateljica majke mlade Kanađanke Natalie McDonald, Harryjeve obožavateljice koja je bolovala od leukemije, zamolivši je da kontaktira McDonald i napiše joj što će se dogoditi s likovima. Rowling je poslala pismo s informacijama o likovima, ali je u odgovoru Nataliene majke saznala da je djevojčica u međuvremenu preminula. Dvije su žene započele prijateljstvo, a Rowling je Natalie McDonald posthumno spomenula i u četvrtoj knjizi kao jednu od vještica svrstanih u Gryffindore (kuća odvažnih i hrabrih studenata/ica Hogwartsa).


Rowling je velika pobornica LGBT prava, a jednog od svojih glavnih likova, ravnatelja škole Hogwarts, Albusa Dumbledorea, outala je kao gaya 2007. godine na Q&A sesiji, izazvavši masovno oduševljenje fanova i fanica.

2014. godine na četiri sveučilišta su provedena tri istraživanja kojima je potvrđeno da su djeca koja su čitala Harry Pottera puno otvorenija spram marginaliziranih skupina poput migranata i pripadnika LGBT populacije. Osim toga, ove su knjige potakle mnogu djecu na čitanje u vrijeme kada su mladi posvećeni modernim tehnologijama potpuno izgubili interes za čitanje.

Rowling se 2001. godine ponovno udala za Neila Michaela Murraya s kojim je dobila sina i kćer. Od tada je izdala Prijevremene izbore koje je BBC pretvorio u mini seriju. Osim toga, pod pseudonimom Robert Galbraith je objavila i kriminalističku trilogiju Cormoran Strike. Nažalost, njezin je pokušaj da se okuša kao javnosti nepoznata autorica, odnosno autor, propao 2013. kada je otkriveno da je upravo Rowling autorica ove trilogije. Od tada je prodaja knjiga iz trilogije Cormoran Strike porasla za 4000 posto.

Moglo bi se još puno toga reći o magiji koju je Rowling stvorila omogućivši djeci, ali i odraslima, da barem na kratko zaborave svoje probleme i pobjegnu u svijet Harryja Pottera koji ih je imao priliku mnogošto naučiti o ljubavi, prijateljstvu te dobru i zlu koje se nalazi u svakome od nas. Ja ću za kraj poželjeti sretan rođendan dragoj Joanne, kao i Harry Potteru koji s njom dijeli rođendan, jednim od dražih citata iz te knjige:

„Of course it is happening inside your head, Harry, but why on earth should that mean that it is not real?“


Povezano