7.11.1969.

Lisa Su – vladarica STEM-a

Lisa Tzwu-Fang Su rođena je 7. studenog 1969. godine u Tainanu, obalnom gradu na Tajvanu. S tri godine preselila je s obitelji u SAD, gdje i danas živi i radi. Po struci elektroinženjerka, najpoznatija je kao glavna izvršna direktorica globalne tvrtke Advance Micro Devices, poznatije jednostavno kao AMD. Na čelnu poziciju AMD-a Su je zasjela u listopadu 2014. godine, samo dvije godine nakon što se priključila tvrtki koju je spasila od propadanja.

Još otkad je bila dijete, Su je željela biti inženjerka. “Jednostavno me zanimalo kako stvari funkcioniraju,” izjavila je. S deset godina razdvajala je i popravljala bratove autiće na daljinsko upravljanje, a svoje prvo računalo, Apple II, dobila je na početku srednje škole.

U jesen 1986. upisala je MIT, dvoumiviši se između elektroinženjeringa i informatike. U konačnici je odabrala elektroinženjering budući da joj se činio kao jedan od najtežih smjerova na fakultetu.

Tvrtki IBM priključila se 1995. godine kao članica istraživačkog tima specijaliziranog za fiziku uređaja. Tijekom rada za IBM, Su je imala veliku ulogu u radu na sprječavanju bakrenih spojeva da zagađuju uređaje pri proizvodnji. Bakrena tehnologija je pokrenuta 1998. te je stvorila nove industrijske standarde, a performanse čipova porasle su za 20% u odnosu na konvencionalna rješenja.

Svoje iskustvo rada za IBM Su i danas ističe kao ono koje ju je naučilo kako komunicirati s timom i voditi ga.

No kao još snažniji utjecaj ističe svoju majku Sandy Su – poduzetnicu koja je započela vlastiti posao uvoza košara iz Tajvana dok su Lisa i njezin brat bili srednjoškolci, te ga pretvorila u multimilijunski biznis koji posluje još i danas.

Godine 2012. Su se pridružila AMD-u. Te je godine tvrtka izgubila više od milijarde američkih dolara te je otpušteno 15% djelatnika. AMD je poslovao loše, a investitori su se okretali konkurenciji. Su je najprije zasjela na poziciju potpredsjednice i glavne direktorice AMD-a, što je značilo da je nadgledala globalno poslovanje i distribuciju proizvoda. Njezina je strategija bila jednostavna – izrađivati kvalitetne proizvode, poboljšati komunikaciju s korisnicima te pojednostaviti sve što rade.

Tijekom sljedeće dvije godine pogurala je tvrtku u novom smjeru šireći poslovanje dalje od tržišta PC-a, što je uključivalo i suradnju s divovima poput Microsofta i Sonyja, čije igraće konzole Xbox One i PS4 od tada počinju koristiti AMD čipove. Do veljače 2015. oko 40% prihoda AMD-a dolazilo je od igraćih konzola, ugrađenih čipova i ostalog.

Zahvaljujući takvom poslovanju, u listopada 2014. Lisa Su zasjela je na poziciju predsjednice i glavne izvršne direktorice AMD-a. Uz širenje područja poslovanja, Su je odlučila usmjeriti rad tvrtke i u razvoj novih tehnologija.

“Kada sam prvi put preuzela tvrtku, ljudski resursi i tim za komunikacije željeli su sastaviti misiju, viziju i izjavu o vrijednostima,” rekla je Su. “A ja sam razmišljala o tome kako gubimo novac kao ludi.”

U siječnju 2016. Su je objavila kako AMD radi na novim FinFET čipovima kako bi proizveli novu liniju mikroprocesora, grafičkih kartica, APU-ova (pomoćnih energetskih jedinica), grafičke čipove te prilagođene čipove dizajnirane za igraće konzole koje još nisu u opticaju.

U srpnju 2016. AMD je konačno objavio snažan rast prihoda. Američki časopis Fortune je taj nevjerojatan obrat pripisao upravo Lisi Su.

Su je naveliko prepoznata po svom radu te je dobitnica mnogih nagrada i priznanja među kojima neke vrijedi posebno istaknuti:

  • 2016. i 2017. je proglašena jednom od 50 najmoćnijih žena u području tehnologije od strane američkog Nacionalnog vijeća za raznolikost (NDC)
  • 2017. je dospjela na popis najznačajnijih svjetskih vođa časopisa Fortune
  • 2018. je primila nagradu UPWARD za ženu godine te nagradu za životno djelo od strane Greater Austin Asian Chamber of Commerce (GAACC)
  • 2019. uvrštena je na 44. mjesto Fortuneove liste najmoćnijih žena te na prestižnu Barronovu listu najboljih direktora/ica na svijetu.

Lisa Su je trenutno jedna od članica upravnog odbora kompanije Analog Devices te organizacija Global Semiconductor Alliance (GSA) i US Semiconductor Industry Association (SIA), kao i članica strukovne organizacije Institut električnih i elektroničkih inženjera (IEEE).


Povezano