.. 1844.

Iz povijesti anarhizma: Jelena Ilka Marković

Osmi Anarhistički sajam knjige, koji se ove godine održao od 30.03 do 1.04. u Galeriji Nova, donio je barem malo feminizma u predavanju ‘Pucnji atentatora: Jelena Ilka Marković i Luka Jukić, dvije skice za portret’.

Riječ je o veoma zanimljivom životu i djelovanju Jelene Ilke Marković (rođ. Bajić) koja se smatra prvom atentatoricom u povijesti Srbije te jedinom ženom koja je ostala upamćena kao individualna osoba, bez prizme muža, odnosno muškaraca u vlastitom djelovanju.

Rođena je u Šopronu krajem 19. stoljeća u kulturno razvijenom dijelu Austro-Ugarske za razliku od Beograda koji je tada nazadovao pod Turcima. Navodno su Bajići bili dobrostojeća obitelji koja je Ilki i njezinoj sestri mogla priuštiti obrazovanje unatoč tadašnjem izrazitom patrijarhalnom kontekstu Srbije.

U četrnaestoj godini sestrama umire majke te ih otac šalje u Novi Sad kod tete radi daljnjeg odgoja, odnosno radi udaje. Ubrzo, Ilka upoznaje ugledog liječnika, Jovana Andrejevića te sa 17 godina ulazi u brak. Uz muža, koji je slovio kao kulturni i politički obrazovan muškarac, počinje i sama učit i razvijati romantičarske ideje nacionalnog oslobođenja. Ilka je za prvi brak ostvarila jako dobar miraz kojim je kasnije i financirala razne socijalne pokrete.

Nakon dvije godine, navodno sretnog i uspješnog braka, Andrejević umire te Ilka sa samo 19 godina postaje udovica bez potomaka. Društveni pritisak bio je prejak te ubrzo seli kod sestre koja radi kao učiteljica pjevanja u ženskoj školi u Beogradu.

Tadašnja politička situacija u zemlji doživljava transforamaciju. Turci odlaze te Srbija postiže relativnu samostalnost i potrebu za novim rješenjima i intelektualnom klasom koja bi ih mogla provesti.

Dom njezine sestre poslužio je kao mjesto okupljanja jednog takvog intelektualnog sloja koji je paralelno s previranjima u Europi i Rusiji, vodio rasprave o anarhizmu, socijalizmu pa i feminizmu.

Ilka tada upoznaje uspješnog oficira, Jevrema Markovića, za kojeg se udaje 1867. godine. Brak je trajao 11 godina i u njemu su se aktivno živjele ideje supružanstva i ravnopravnosti što je bilo radikalno za patrijarhalnu Srbiju 19. stoljeća. Navodno su se Ilka i Jevrem oslovljavali kao drugovi što je upućivalo na odnos bez podčinjenosti.

Kada je Rusija objavila rat Turskoj, pozvala je Srbiju da joj se priključi. U tom ratu ističe se Jevrem koji dobiva i orden kneza Milana Obrenovića. No, uskoro dobar odnos s knezom izaziva zavist kolega koji šire glas o Jevremenoj izdaji kneza u Topolskoj buni.

Ubrzo je Jevrem osuđen na smrt, izravno po naredbi kneza Milana.

Ilka na sve načine iziskuje pomilovanje muža, no neuspješno. Drugi put, u dobi od 33 godine, postaje udovica i to bez financijskih primanja kao supruga izdajnika. Povlači se u duboku žalost, no za to vrijeme, četiri godine aktivno razrađuje ideju osvete, odnosno atentata na kneza Milana.

U jesen 1882. knez stiže u beogradsku Sabornu crkvu gdje ga na ulazu čeka Ilka Marković s revolverom pokojnog muža. Usredotočena i odlučna, Ilka cilja kneza Milana u potiljak s malene razdaljine. No, promašuje. Ironično, metak je ranio drugu ženu. Pucanj izazva veliku paniku i gužvu u crkvi te ju je ubrzo masa okružila i razoružala.

Njezin čin izazvao je nevjerojatan šok u srpskoj javnosti. Prvenstveno, okaljala je svete ideologije tadašnjeg vremena – religiju, jer je atentat izvela u crkvi, patrijarhat jer kao žena puca na muškarca te vlast jer je on ujedno i vladar zemlje. No, također, nitko nije mogao vjerovati da je jedna žena sposobna samostalno izvesti atentat, bez muškaraca u pozadini koji su je izmanipulirali na takav čin.

Istraga je trajala šest mjeseci u kojoj je Ilkina prijateljica, Lenka Kličanin, drugooptužena jer je znala za Ilkine namjere. Sestra joj dobiva otkaz u školi, a Ilku šalju u zatvor.

Suđenje je trajalo svega tri sata u kojem Ilka ne pokazuje niti malo kajanja za pokušaj atentata. Dapače, izjavila je da je to učinila ‘kako bi Srbiju spasila, a Jevrema osvetila’, što upućuje na njezine političke razloge uz emocionalne.

Iako je presuda bila smrtna kazna, pomilovana je na doživotnu. No, nakon nekoliko tjedana, Ilka je pronađena mrtva u ćeliji, kao i vojnik koji je stražario. Uzrok smrti je samoubojstvo gušenjem ručnikom.


Povezano