LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu: Radnopravnost svima!

„Radnopravnost svima!“ (eng. Work Equality for All) projekt je kojeg partnerski provode Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka LORI, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost i Stichting Centrum Tumba iz Nizozemske i svojevrsni je nastavak projekta ‘LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu’ kojeg su od 2015. do 2017. godine provodile K-zona, LORI, BRID, i udruga Zora. 

Projekt je u drugoj fazi pod sloganom Radnopravnost svima! trajao od siječnja 2019. do travnja 2021., te smo trenutno u fazi fundraisinga za nastavak i treću fazu ovog iznimno bitnog našeg programa kojem je cilj doprinijeti zaštiti prava i suzbijanju diskriminacije LGBTI osoba na radnom mjestu.

Postignuća u periodu 2019. – 2021.:

  • Prilagodili smo model iz Nizozemske i na osnovi iskustava članova LGBTI zajednice napravili kazališnu predstavu Radnopravnost svima! koja je jedan od alata za uspostavljanje dijaloga sa poslodavcima.
  • Istovremeno smo producirali dokumentarni film Ja bi’ da to imam doma koji se se obraća prvenstveno LGBT zajednici. 
  • Kroz treninge i online edukativne platforme namijenjene poslodavcima i sindikatima te produkciju dokumentarno-filmskih i medijskih sadržaja namijenjenih LGBTI populaciji poticali smo stvaranje inkluzivne i pravedne okoline za LGBTI zaposlenike i tražitelje zaposlenja, povećali njihovu informiranost o radničkim pravima te znanje i svijest sindikata i poslodavaca o LGBTI pitanjima.
  • U okviru projekta, po drugi puta se u Hrvatskoj proveo Indikator ravnopravosti na radnom mjestu –  instrument kojim organizacije mogu mjeriti svoje djelovanje i uspješnost u smanjenju diskriminacije na osnovi spolne orijentacije i/ili rodnog identiteta i izražavanja te stvaranju inkluzivnog okruženja na radnom mjestu.
  • Rezultati projekta predstavljeni su na završnoj konferenciji kako bi se javnosti te predstavnicima sindikata, institucija i organizacija civilnog društva iz Hrvatske i EU ali i šire približili modeli i metode kojima se unutar radne okoline mogu poboljšati prakse usmjerene na poticanje raznolikosti i inkluzivnosti. 

Projekt ‘Radnopravnost svima!’ financiran je iz Programa za prava, jednakost i građanstvo Europske unije (2014-2020). 

Više o projektu možete naći na www.ravnopravnost.lgbt, web stranici na kojoj su dokumentirane sve aktivnosti projekta, te služi zainteresiranoj javnosti i lgbt zajednici,  dok je web stranica  www.radnopravnost.hr prvenstveno namijenjena poslodavcima. 


projektne vijesti