LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu: Radnopravnost svima!

„Radnopravnost svima!“ (eng. Work Equality for All) projekt je kojeg partnerski provode Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka LORI, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost i Stichting Centrum Tumba iz Nizozemske i svojevrsni je nastavak projekta ‘LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu’ kojeg su od 2015. do 2017. godine provodile K-zona, LORI, BRID, i udruga Zora. 

Projekt je započeo u siječnju 2019. i trajat će do kraja 2020., a cilj mu je doprinijeti zaštiti prava i suzbijanju diskriminacije LGBTI osoba na radnom mjestu.

Modificirati ćemo model iz Nizozemske i na osnovi iskustava članova LGBTI zajednice napraviti kazališnu predstavu koja će biti jedan od alata za uspostavljanje dijaloga sa poslodavcima. Istovremeno ćemo producirati dokumentarni film koji se se obraćati prvenstveno LGBT zajednici. 

Kroz treninge i online edukativne platforme namijenjene poslodavcima i sindikatima te produkciju dokumentarno-filmskih i medijskih sadržaja namijenjenih LGBTI populaciji poticat će se stvaranje inkluzivne i pravedne okoline za LGBTI zaposlenike i tražitelje zaposlenja, povećati njihova informiranost o radničkim pravima te povećati znanje i svijest sindikata i poslodavaca o LGBTI pitanjima.

U okviru projekta, po drugi puta će se u Hrvatskoj provoditi Indikator ravnopravosti na radnom mjestu –  instrument kojim organizacije mogu mjeriti svoje djelovanje i uspješnost u smanjenju diskriminacije na osnovi spolne orijentacije i/ili rodnog identiteta i izražavanja te stvaranju inkluzivnog okruženja na radnom mjestu.

Rezultati projekta bit će predstavljeni na završnoj konferenciji kako bi se javnosti te predstavnicima sindikata, institucija i organizacija civilnog društva iz Hrvatske i EU ali i šire približili modeli i metode kojima se unutar radne okoline mogu poboljšati prakse usmjerene na poticanje raznolikosti i inkluzivnosti. 

Projekt ‘Radnopravnost svima!’ financiran je iz Programa za prava, jednakost i građanstvo Europske unije (2014-2020). 

Više o projektu možete naći na www.ravnopravnost.lgbt, web stranici na kojoj su dokumentirane sve aktivnosti projekta, te služi zainteresiranoj javnosti i lgbt zajednici,  dok je web stranica  www.radnopravnost.hr prvenstveno namijenjena poslodavcima. 


projektne vijesti