Objavljeno

Workplace Pride: Potrebna je veća suradnja civilnog i poslovnog sektora

U sklopu projekta „LGBTIQ Work Equality Alliance“ koji provode Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’ i Udruga LORI iz Hrvatske te Legebitra iz Slovenije, u svrhu prijenosa znanja i dobrih praksi, održan je virtualni susret s neprofitnom zakladom Workplace Pride (WP) sa sjedištem u Amsterdamu koja se bavi poboljšanjem života LGBTIQ+ osoba na radnom mjestu.

Rad WP-a pobliže je predstavio David Pollard, suosnivač i izvršni direktor, objasnivši kako im je cilj stvoriti uključiva radna okruženja u kojima LGBTIQ+ osobe mogu biti ono što jesu, u kojima se cijene njihovi doprinosi i mogu poslužiti kao primjer drugima.

WP je kroz godine razvio više alata. Jedan od njih je Global Benchmark (Globalna ljestvica), online alat koji pruža uvid u uključivost radnih okruženja za LGBTIQ+ osobe diljem svijeta. Ljestvica se primjenjuje već sedam godina i u njoj sudjeluju različiti subjekti – od multinacionalnih kompanija i manjih tvrtki do znanstvenih institucija i javne uprave. Ljestvica se sastoji od osam sekcija, a rezultat pokazuje kako poslodavac stoji po pitanju politika uključivosti i na kojim bi područjima trebalo poraditi kako bi ubuduće ostvarili bolju ocjenu.

Govoreći o suradnji WP-a s poslovnim sektorom, David Pollard istaknuo je važnost vlastitog radnog iskustva u privatnom sektoru, koje je u značajnoj mjeri oblikovalo ne samo njegov, već pristup cijele organizacije. Pollard navodi da je jako bitno kako pristupate tvrtkama i način na kojim im prezentirate zašto je uključivo radno okruženje dobro za njih.

Suprotno tome, organizacije civilnog društva najčešće već znaju zašto rade to što rade i prepoznaju vrijednost toga, dok privatni sektor razmišlja u kapitalističkim okvirima, stoga je potrebno na određeni način komodificirati uslugu koju nudite i objasniti kako će oni profitirati od suradnje. Primjerice, govori Pollard, većina nas zna što LGBTIQ+ osobe žele na radnom mjestu jer i sami dolazimo iz te zajednice. Dinamika tržišta rada se mijenja, poslodavci moraju privući radnu snagu, osobito mlade ljude, kojima nije više bitna samo zarada, već se žele osjećati slobodno na poslu, a to uključuje i otvorenost po pitanju seksualne orijentacije.

Iako je često bila percipirana kao „sukob svjetova“, suradnja između civilnog društva i poslovnog sektora ima važnu ulogu u unapređenju ljudskih prava LGBTIQ+ osoba. No u stvarnosti, smatraju u WP-u, ova dva područja imaju više toga zajedničkog nego što mislimo; primjerice, poštovanje i integritet, uključivost i raznolikost te partnerstvo s drugima samo su neke od vrijednosti koje su zajedničke.

U svrhu promicanja ove suradnje, WP je, u suradnji s koalicijom tvrtki posvećenih LGBTIQ+ radnopravnosti Open for Business, razvio Civil Society Business Toolkit, besplatni alat koji udrugama nudi sistematičan, održiv i praktičan pristup izgradnji i jačanju veza s poslovnim sektorom. Na temelju istraživanja među predstavnicima_cama civilnog sektora, identificirano je osam važnih tema koje Toolkit pokriva: 1. stavovi i mitovi; 2. izgradnja poslovnog slučaja; 3. razvoj i održavanje partnerstava; 4. aktiviranje i komunikacija; 5. politike i preporuke; 6. ciljevi i indikatori; 7. zagovaranje i biznis; 8. rad u izazovnim okolnostima (npr. u zemljama koje kriminalizaju istospolne odnose).

David Pollard napominje da je u poslovnom sektoru zaposleno puno LGBTIQ+ osoba te one često mogu poslužiti za ostvarivanje inicijalnog kontakta s civilnim društvom ili za poticanje aktivnosti vezanih uz uključivost radnog okruženja. Jedan od mitova koji se spominju u Toolkitu je ideja da su sve tvrtke loše, što nije točno, navodi Pollard, dodajući kako je potrebno uspostaviti razumijevanje kako druga strana funkcionira i razmišlja, te razviti svijest o tome kako si civilni i poslovni sektor mogu međusobno pomoći – u ovom slučaju, stvaranjem ugodnog i otvorenog radnog okruženja za sve zaposlenike_ce. Također, mnogi poslodavci naprosto nemaju dovoljno znanja o LGBTIQ+ temama i kako ih inkorporirati u rad organizacije, stoga ih udruge civilnog društva mogu podržati u tom smislu i savjetovati ih kako da poboljšaju svoje politike i prakse.


Tekst je objavljen u sklopu projekta LGBTIQ+ radnopravnost (LGBTIQ Work Equality Alliance – Fighting Discrimination and Promoting Equality in Employment) koji sufinancira Europska unija iz programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV).


Povezano