Objavljeno

Sat (anti)ratne povijesti: Nema dobroga u zlu

Foto: David Boca / Unsplash

Ideja za Sat(anti)ratne povijesti niknula je iz jednog davnog prizora pred Gradskom upravom u Vukovaru: bio je sunčan i tih dan, trgom je nesigurnim dječjim koracima prolazio dječak od tri, četiri godine. Jednom je rukom držao mamu za ruku, a u drugoj dugačku plastičnu pušku, gotovo njegove veličine.

Odavna se grozim oružja kao igračaka za djecu, a u Vukovaru se posebno grotesknim čini da rat može biti dječja igra. Nekoć se igralo partizana i Nijemaca, kojeg se rata taj vukovarski dječak igra, tko su neprijatelji, a tko „njegovi“?

Sliku rata i sjećanje na rat u Hrvatskoj kreirali su u mnogome muškarci-ratnici. Ta je slika herojska i u njoj su mjesto našli oni koji su dali živote u borbi, oni koji su uništili najviše tenkova, oni koji su oslobodili teritorij. Slave se vojne operacije, veličaju se pobjede. Antiratni glasovi vojnika i njihovo traumatično iskustvo ratovanja ne oblikuju službenu kulturu sjećanja na Domovinski rat. “Sat (anti)ratne povijesti” pokušaj je da se u tu sliku rata uključe i glasovi branitelja koji na rat gledaju kao na zlo i patnju kako bi, prvenstveno, mlađe generacije uvidjele kompleksnost i užas rata te da na branitelje ne gledaju kao na heroje kojima su to bili „dani ponosa i slave“, već kao na ljude koji su u tom užasu proživljavali strah, patnju, neizvjesnost, gubitke – najgore dane svoga života.

Sat je organiziran kao satovi koje branitelji drže u školama, najčešće u sklopu programa Promicanje vrijednosti Domovinskog rata koji provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja, no u vaninstitucionalnim uvjetima i s naglaskom na antiratne vrijednosti. U prostoru udruge K-zona održao ga je Renato Matić, sociolog i branitelj s višegodišnjim iskustvom ratišta u Hrvatskoj. Na javni poziv dobrovoljno su se odazvali učenici prvih i četvrtih razreda zagrebačkih gimnazija te su ga mogli pitati sve što ih zanima o ratu.

Renato Matić govorio je o osobnom iskustvu rata koji ga je, kako je rekao, zatekao nespremnoga u Vukovaru 1991., o tome tko zagovara rat, a tko u njemu gine, o patrijarhalnoj kulturi u kojoj rat ima kultno mjesto, o tome tko je zapravo ratnik i o posljedicama koje rat ostavlja. I o kraju rata kao najsretnijem danu u njegovom životu.

POSLUŠAJTE SNIMKU:

  • Koncepcija: Barbara Matejčić
  • Snimanje i obrada zvuka: Audio Store Transonica
  • Podrška: K-zona u okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regiji bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u

Povezano