Objavljeno

Ženska romska grupa ‘Pretty Loud’ glasno u borbi za ravnopravnost

Zlata iz grupe Pretty Loud, fotografija Teodora Milovanov

One đuskaju i repuju – i to protiv patrijarhata. Iz fondacije GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats) 2014. godine uzdigao se mladi glas Romkinja – u formi rep grupe „Pretty Loud”. Dvanaest članica spojilo je tradicionalnu romsku muziku, rep i pop, a tekstove pišu na tri jezika – engleskom, srpskom i romskom.

Ne samo da im je muzički izraz jedinstven, već je i hrabar jer govore protiv diskriminacije, prinudnih brakova, nejednakosti. Ove godine, ‘Pretty Loud’ (facebook, instagram) dobio je priznanje na BeFemovom događaju ‘Bring the Noize’ (snimka, popis dobitnica) za borbu za glas Romkinja, a sa Živkom i Zlatom razgovaramo kako se nose sa negativnim komentarima, o planovima u budućnosti ali i kako podnose pandemiju koja je zaustavila muzičku industriju.

Kako ste došle na ideju da napravite hip-hop grupu?

Unutar GRUBB-a postojala je muška rep grupa gde su neke od nas bile plesačice. Uvek su bile radionice, plesne, muzičke, i došle smo na ideju da napravimo žensku grupu. Htele smo da možemo da se bavimo ženskim temama i problemima. GRUBB se bori protiv diskriminacije Roma i motivišu da završimo školu, tako da nam te teme nisu bile strane. Ali nismo imale žensku grupu u kojoj možemo da pričamo o temama koje nas zanimaju i koje nas se tiču. To je za nas jedan način za borbu i kako da iskažemo svoja osećanja.

Vaša grupa je inkluzivna i poziva devojke da vam se pridruže – da li vam se neko javio?

Mi jesmo iskazale želju da svako ko ima talenta i želje i ko ima iste stavove da može da se priključi grupi i zaista su nam se javile devojke.  Međutim češće su nam se javljale žene i devojke da nam kažu da smo im inspiracija, kako smo probudile hrabrost u njima. To nam mnogo znači.

Kako se nosite sa medijskom pažnjom, koju dobijate sve više u poslednje vreme?

Imamo pozitivna iskustva, i iskreno, prija nam pažnja. Na početku smo pred medijski nastup imale veliku tremu, hoćemo da kažemo mnogo ali trema radi svoje. Imamo i poneke svoje „izvale“, ali to je ono što je posebno kod nas.

Da li vas prepoznaju na ulici? Šta vam kažu?

Zaustavljaju nas i na ulici, i imaju samo reči hvale. Kako smo lepe, talentovane i hrabre, slikaju se sa nama. Odemo u prodavnicu i tu nas svi hvale, pitaju nas kada će novi spot. Imamo mnogo pozitivnih reakcija.

A da li ste nailazile na negativne komentare?

Zapravo imale smo i dosta negativnih komentara, posebno kod Zlate na Tik Toku, ali ne obaziremo se nato jer svako ima pravo na svoje mišljenje. Svakako imamo više pozitivnih utisaka. U redu je da imamo i negativne, ako bi nas svi voleli nešto bi bilo pogrešno (smeh). Volimo hejtere (smeh), zasmeta naravno kada preteraju, ali odgovorimo im uvek, pa oni nastave i na naše odgovore.

Da li primećujete da su se u vašim zajednicama ponovo pokrenula pitanja koje pominjete u svojim pesmama? Da li dolazite na neodobravanje okoline?

Dosta toga se promenilo, Romi nisu više onakvi kakvi su nekada bili. Oni sada podržavaju ćerke da završe škole i da se tek tada udaju. I dalje ima loših praksi u zajednici, ali sve se znatno promenilo. Naravno i naši roditelji nas potpuno podržavaju i to nam je mnogo važno.

Kako podnosite pandemiju, kako je uticala na vas?

Loše podnosimo pandemiju, ali držimo se, nastupi su nam otkazani, ko zna gde bismo sve putovale da nije bilo ove situacije. Ali, mi smo iskoristile to vreme da budemo kreativne. Naše  članice su uvek zajedno, uvek smo pripremljene, razgovaramo o novim spotovima, pišemo pesme. Nervira nas što nema okupljanja, ali trudimo se da to ne utiče na nas.

Koji su planovi za grupu, a koji vaši individualni?

Živka: Ja planiram da završim fakultet, a kao grupa da napišemo knjigu, imamo svetsku turneju, snimamo nove pesme… (smeh)

Zlata: Ja sam samohrana majka i to ističem uvek, i moj cilj je da vaspitam sina da poštuje žene. U svojim pesmama najviše podržavam i repujem samohranim majkama, da postoji život i posle razvoda i da ne smeju da padnu ako im se to desi.


Povezano