Objavljeno

Best of kultura u 2010.

Kronologija događanja:

GOSTOVANJE JACQUESA RANCIÈRA U ZAGREBU I RIJECI
(31.3. – 2.4. 2010.)

„Pretpostavka jednakosti koja ne isključuje nikoga i ništa pogubna je za svako društveno uređenje koje počiva na nejednakosti i hijerarhijama, te će moćnici napraviti sve da je ušutkaju“.
Povodom objavljivanja hrvatskog prijevoda knjige „Učitelj neznalica – pet lekcija iz intelektualne emancipacije“ (Le Maître ignorant: Cinq leçons sur l’émancipation intellectuelle, 1987.) francuski filozof, neizostavan kada se želi misliti politika ili umjetnost, u Zagrebu i Rijeci održao je predavanje pod nazivom ‘Metoda jednakosti – politika i poetika’. Bez ponude nekog razrađenog učenja ili povlaštene filozofske istine koja bi bila orijentir djelovanju, što i jest ono od čega Rancière u pisanju i mišljenju kreće, razgovaralo se o poimanjima (ne)jednakosti u današnjim, tzv. demokratskim društvima.
Knjiga „Učitelj neznalica“ pripovijest je o intelektualnoj emancipaciji, a proces obrazovanja tumači kao zajedničko stvaranje slobode, a ne kao situaciju transfera znanja. Prvo poglavlje prijevoda pročitajte ovdje.

GILBERT & GEORGE: JACK FREAK PICTURES, MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI
(10.6. – 12.9. 2010.)

Nakon višegodišnjih pregovora o gostovanju G&G u Zagrebu, 2010. godini se posrećilo, a i svima onima koji su ih imali priliku vidjeti i čuti na izložbi i jednom od tri otvorena intervjua (dvorište Akademije likovnih umjetnosti, Kino Europa, MSU). Četrdesetogodišnju praksu dvojca koji kreira jezik umjetnosti u trenutku proizvodnje (kako umjetnosti, tako i jezika), Leonida Kovač nazvala je djelatnim antifašizmom.  

IZLOŽBA DINE RONČEVIĆ „SUCK SQUEEZE BANG BLOW“ U GALERIJI MIROSLAV KRALJEVIĆ
(11.6. – 19.6. 2010.)

…dokumentirala je proces nastanka Dininog diplomskog rada, rjeđeg primjera nečeg ovoliko mozgovitog i promišljenog. Iskustvo prekvalifikacije za automehaničarku krajem 4. godine studija na Akademiji likovnih umjetnosti, odbijenice u sedam raziličitih automehaničarskih radionica i 1 800 sati prakse koje je Dina prekinula zbog nespristajanja na ponuđene obrasce ponašanja govore o strategijama artikulacije vlastitog jezika čije strujanje nije ograničeno znakovima društvenosti koje paralelno razotkriva.  Galerija.

IZLOŽBA ANE HOFFNER „THIS IS NOT WALKING IT’S A GETAWAY“ U GALERIJI PM
(26.10. – 2.11. 2010.)

Nakon dva gostovanja s izvedbama dvaju performansa (izložba „Am i that name?“, Galerija SC, 2008.; Perforacije festival, 2009.), u Zagrebu je prvi put postavljena samostalna izložba radova Ane Hoffner, mlade umjetnice školovane u klasi Marine Gržinić s, trenutno, bečkom adresom. Osim izložbe, na kojoj su se mogla vidjeti četiri rada („I’m too said to tell you, Bosnian girl!“; „Was ist Kunst – a product of circumstances?“; „Movement, Privatised“; Transitional Europe“;), 27.10. organiziran je i razgovor s umjetnicom. Rad Ane Hoffner odvija se na sjecištu teorijskog i izvedbenog diskursa, pri čemu umjetnica koristi metode tzv. lecture performancea i reenactmenta. Više u kratkom videu.
Kustosica izložbe je Iva Kovač, čiji izbor za to radno mjesto (od 20.7. 2010.) također smatram(o) jednim od zrelijih poteza u kulturi 2010. Dakle:

IZBOR IVE KOVAČ ZA KUSTOSICU GALERIJE PM I PRSTEN (HDLU)
OD 20. 7. 2010.

Osim spomenute, dosad u galerijama Pm i Prsten organizirala izložbe:
Tonka Maleković ‘Mjesto umjetnika’, 2.10. – 12.10. 2010.
‘MediaScape’, 8.10.-29.10. 2010.
‘Line-source’, 3.12. -23.12. 2010.


Povezano