Poziv za radove: Ekofeministička teorija i praksa – stanje i tendencije u regiji

Novi broj časopisa Treća posvećen je ekofeminističkoj teoriji i praksi u regiji s obzirom na to da je od početka pratio navedene zelene teorije i prakse. Naime, broj iz 2000. godine, u uredništvu Karmen Ratković, otvorio je po prvi put ekofeminističke teme na našoj sceni, a broj Treće iz 2008. godine približio je pitanje zbog čega prava životinja moraju biti feminističko pitanje.

Tako vrhunac akademskog i publicističkog ekofeminizma, što se tiče domaće ekofem-scene, čine dva broja časopisa Treća u izdanju Centra za ženske studije u Zagrebu, časopis Kruh&ruže (broj 30, 2006.) u izdanju Ženske infoteke, knjiga Mitski aspekti ekofeminizma (2007.) Mirele Holy i knjiga Kulturalni ekofeminizam: simboličke i spiritualne veze žene i prirode (2006) Marije Geiger Zeman te šire, što se tiče regije – zbornik radova Ekofeminizam: nova politička odgovornost (ur. Jelena Vasiljević, Daša Duhaček i Rada Drezgić) u izdanju Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu (2012). Godine 2021. godine objavljen je i prvi domaći ekofeministički zbornik u uredništvu Gorana Đurđevića i Suzane Marjanić.

U aktivističkom i svjetonazorskom djelovanju treba istaknuti ekofeminističke kolektive Gea Viva i Zemlja za nas na Braču te neformalnu organizaciju Hrabre žene Kruščice u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresirani neka se jave urednicama (suzana@ief.hr & goran.djurdjevic@gmail.com) radi detalja. Rok za dostavu radova je 1. lipnja.


Povezano