Žene s videokamerama: Početna filmska radionica

U Zagrebu će se u sklopu Vox Feminae Festivala od 23. rujna do 1. listopada u prostoru Društveno kulturnog centra Šesnaestica (Ozaljska 16) održati radionica ‘Žene s videokamerama: Početna filmska radionica’ koju vode Renata Lučić i Filip Filković Philatz. Cilj radionice je upoznati svakog polaznika/cu s fazama stvaranja filma – od ideje do realizacije. Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a prijave se zaprimaju do 20. rujna 2019. godine.

Na radionicama polaznici/e će uz podršku voditelja snimiti zajednički dokumentarni film, a projekcija filma bit će održana u sklopu projekcija filmova na Vox Feminae Festivalu, u subotu, 5. listopada, u 16 sati, u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5, Zagreb).

Radionica se od ponedjeljka 23. rujna do petka 27. rujna održava od 18 do 20 sati, tijekom vikenda 28. i 29. rujna predviđeno je snimanje (po dogovoru s voditeljima radionice), dok će se finalizacija filma u montaži održati u ponedjeljak i utorak, 30. rujna i 1. listopada od 18 do 21 sat.

Sudjelovanje na radionici uključuje stvaranje ideje, pisanje scenarija i knjige snimanja, snimanje, režiju i montažu. Kroz kombinaciju mentorskih predavanja uz analize filmova, praktičnog rada u obliku zadataka te samostalnih snimanja, polaznici/e će ideju razraditi u filmsku formu te snimiti vlastiti film. Pridjev ”početna” iz naslova sugerira da se rade kratki filmovi. Iako će predavanja biti usmjerena na igrani i dokumentarni film, snimanje će se bazirati na stvaranju jednog zajedničkog dokumentarnog filma koji u sebi može sadržavati određene igrane ili eksperimentalne dijelove. Tema filma bit će predložena od strane voditelja na dan početka radionice. Prema ideji grupno će se raditi film u kojem će svatko od polaznika/ca sudjelovati u fazi pisanja, snimanja, režije i montaže. Voditelji radionice daju određenu slobodu svim polaznicima/ama ali su uz njih u cijelom procesu snimanja, a posebice u procesu montaže gdje će zajedno montirati i finalizirati projekt.

U fokusu programa su tolerancija, predrasude, LGBTQ+ teme, transrodnost, feminizam i ljudska prava; s ciljem poticanja mladih ljudi na aktivno djelovanje u smjeru relevantnih društvenih tematika, ali i na korištenje audiovizualnog medija općenito u svrhu kreativnog komuniciranja fenomena i problema iz vlastite okoline te aktivno i odgovorno građanstvo. Svrha programa jest kroz teoretska predavanja i praktičan rad potaknuti sadašnje i buduće vlasnike/ce video opreme na kreativan i zanatski relevantan pristup oblikovanju ambicioznih audiovizualnih projekata. Ovladavši temeljnim znanjima video i filmskog rukopisa svaki će pojedini/a autor/ica amater biti inspiriran/a za kreativni pristup stvaranju filmova.

Kroz intenzivan program polaznici/e će se upoznati s osnovama dokumentarnih i igranih formi, filmske naracije, snimanja slike i zvuka te montaže, a plan rada je sljedeći:

Ponedjeljak, 23. rujna: Uvod u radionicu
Na prvom satu će se voditelji i polaznici/e međusobno upoznati. Zatim će voditelji upoznati polaznike s programom i planom rada te se predstaviti kroz svoje umjetničke radove. Voditelji će pustiti polaznicima/ama svoje filmove koje su radili pod svojom redateljskom palicom i u svojim produkcijama te će zajedno sa polaznicima/ama analizirati filmove i pokrenuti diskusije. Polaznici/e na prvom satu dobivaju i svoj prvi zadatak – razmisliti o zadanoj temi prema kojoj će film biti snimljen. Polaznicima/ama će se podijeliti papiri sa zadacima i okvirnim idejama.

Utorak, 24. rujna: Oblikovanje ideje u treatment i scenoslijed
Polaznici/e s voditeljima prolaze kroz ideju te oblikuju ideju u scenoslijed, redateljski koncept i u konačnici u scenoslijed s jasnom dramaturgijom filma. Poseban naglasak je na Voice over-u i intervjuima koji će se snimati.

Srijeda, 25. rujna: Istraživanje teme, režijski koncept i pristup filmu Određuje se na koji način pristupiti filmu te koja će se režijska rješenja koristiti. Pronalaženje adekvatnih protagonista/ca za film.

Četvrtak, 26. rujna: Osnove snimanja slike i zvuka
Četvrti dan polaznici/e rade prve korake u snimanju. Kreće se sa snimanjem u interijeru gdje će svatko pokušati snimiti nekoliko kadrova. Isto tako uče se i osnove snimanja zvuka na zoom i bubice te korištenje video stativa.

Petak, 27. rujna: Snimanje Voice Overa (pisanje)
Ovisno o ideji, piše se određeni Voice Over te se bira polaznik/ca koji će biti narator/ica u filmu. Grupno se snima Voice over uz međusobne savjete i sugestije kako doći do odgovarajućeg voica koji će biti temelj cijelog filma.

Subota i Nedjelja, 28. i 29. rujna
2 dana snimana (po dogovoru s voditeljima radionice)

Ponedjeljak, 30. rujna: Montaža

Polaznici se na predavanju upoznaju s Premier Pro softwarom za montiranje videa. Voditelji ih uče teoriji, a sve je popraćeno time da istovremeno svaki polaznik/ca sjeda u montažu te ima za zadatak proći osnove korištenja software-a. Dok se uče osnove montaže prolazi se kroz snimljeni materijal te se ujedno diskutira o njemu i slaže prvi timeline projekta.

Utorak, 1. Listopada; Finaliziranje projekata u montaži

Projekt se finalizira u montaži – montira se slika, rade se efekti, kolor korekcija, korekcija zvuka i eksporta se final filma koji će biti prikazan kao finalni produkt svih polaznika/ca radionice.

VODITELJI RADIONICE

More-Magnets (Renata Lučić i Filip Filković Philatz) su eksperimentalni produkcijski studio redatelja koji imaju strast za kreiranje višedimenzionalnih priča koje imaju osjećaj intrige i kreativnosti.

More-Magnets je kreativna kolektivna grupa audio-vizualnih umjetnika koji teže radovima koji imaju inovativnu strukturu. Njihovi radovi često istražuju ljudsku prirodu te vezane ekspresije i osjećaje. Kao studio i produkcija, vole raditi s pojedincima/kama, umjetnicima/ama te institucijama i svima onima koji dijele njihovu kreativnu strast. Kažu im da su strastveni pripovjedači koji vole prihvatiti kreativni izazov kao priliku kroz koju mogu pokazati drugačije vizije. Kažu im da razmišljaju drugačije. Pojedinačno su redatelji, montažerke i snimatelji, ljubiteljice prirode, filma, života koji vjeruju u ljubav i žive život pun osjećaja. U kombinaciji toga svega produciraju kreativnu energiju koja živi i diše motivirajući sadržaj.

Renata Lučić
Redateljica

Renatina filmska avantura kreće još dok je studirala povijest na Filozofskom fakultetu, pa tu novo otkrivenu ljubav pretvara u diplomski rad posvećen upravo filmu. Prve amaterske filmove snima u sklopu filmskih radionica i kino klubova, a 2018. godine završava Akademiju Dramske umjetnosti – Filmska i TV režija – smjer dokumentarni film. Autorica je dokumentarnih (Čestica 81/5 2015, Kol’ko god nas noge nose 2018., Nihilist 2019.) i igranih filmova (Peti kat lijevo 2018.) te glazbenih spotova. Trenutno s kolegom Filipom Filkovićem vodi produkcijski studio More-Magnets u Zagrebu gdje na dnevnoj bazi stvaraju audiovizualna djela od spotova, filmova do reklama. Renata trenutno radi na svom sljedećem igranom filmu ”Vito ne stanuje sam”.

Filip Filković Philatz
Redatelj

Filip režira i producira niz uspješnih i nagrađivanih video spotova . Funkcionira na području vizualne umjetnosti: režira filmove (“ Posljednji bunar ”), video spotove, reklame i dokumentarne serijale poput Lovac na bilje i Slatka Kuharica. Filipov debitantski kratki film “Posljednji bunar” (ko-financiran od strane Hrvatskog Audiovizualnog Centra) osvojio je do kraja 2018. godine 12 nagrada . Surađivao je s umjetnikom Jamesom Cautyem (The KLF), vodi zanimljiv Instagram život, tu i tamo radi vlogove. S Renatom je upogonio vlastitu produkciju kako bi si olakšali stvaranje audiovizualnih radova. Trenutno razvija dugometražni igrani film i nove dokumentarne projekte.

Prijave za sudjelovanje na radionici zaprimaju se do 20. rujna na e-mail adresu: renalucic@gmail.com. U prijavi je potrebno poslati kratko motivacijsko pismo. Zbog lakšeg i konstruktivnijeg rada broj prijava je ograničen (10 polaznika/ca).

*Radionica ‘Žene s videokamerama: Početna filmska radionica’ namijenjena je svim osobama koje se žele okušati u filmskom stvaralaštvu, bez obzira na njihov rodni identitet, pod uvjetom da njeguju feminističke vrijednosti.

Projekt je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.


Povezano