ROAЯ – Festival rodne ravnopravnosti Sveučilišta u Rijeci

Sveučilište u Rijeci, u okviru strateškog usmjerenja otvorenog i društveno odgovornog sveučilišta, posvećeno je unaprjeđenju rodne ravnopravnosti u akademskoj i široj zajednici. U okviru europskog projekta Podrška i provedba planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima (SPEAR) Sveučilište je kreiralo i donijelo svoj Plan rodne ravnopravnosti, što je dalo vjetar u leđa razvoju i jačanju strukturne podrške za provedbu rodno osviještenih politika, osiguravanju rodne dimenzije u istraživanjima, nastavi te institucijskim procesima, kao i harmonizaciji osobnog i poslovnog života članova i članica sveučilišne zajednice. 

Festival rodne ravnopravnosti, organiziran u sklopi projekta SPEAR, promiče temu rodne ravnopravnosti i jednakosti kroz predstavu, film i dijalog u zajednici.

Program

16.3.2023. Boja odgoja (predstava), 12:00, Hrvatski dom na Sušaku

Predstava Teatra Tirena iz Zagreba propitkuje teme rodnih uloga i rodnih stereotipa, a namijenjena je školskom (12+) uzrastu i ostalima zainteresiranima.

Živimo u svijetu koji nam i prije no što se rodimo “daruje” paket pravila, uputa i očekivanja. Taj paket pokriva sve – od toga kako trebamo izgledati, kako se trebamo ponašati, kako trebamo razmišljati pa čak i što bismo trebali osjećati. Unaprijed određuje naš _položaj u društvu i propisuje što nam je sve dopušteno, a što zabranjeno. Zašto su ženski “paketi” roza, a muški plave boje? Kako je uopće došlo do toga da su boje postale rodne odrednice? I što se dogodi kad Plava i Rozi jednog dana odluče da im je svega dosta i pokušaju dati otkaz?! Boja odgoja” predstava je za tinejdžere koja se bavi rodnim ulogama i rodnom ravnopravnošću te problematizira štetne stereotipe koji se vežu uz muški i ženski rod. Više o predstavi na poveznici.

Ulaz na predstavu je slobodan, uz prethodnu najavu dolaska na ana@uniri.hr.

17.3.2023. Kako razumjeti toksičnu muškost (predavanje), 12:00, Akvarij, Kampus  

Što je toksična muškost? Na koji način ovaj fenomen postaje dijelom javnog diskursa i što ga čini tako viralnim u kontekstu popularne kulture i novih medija? Što čini razliku između toksične muškosti i alternativnih modela društvenog bivanja muškarcem? Ovo su pitanja koja ćemo otvoriti na predavanju o toksičnoj muškosti s istraživačem i televizijskim novinarom Nikolom Vučićem, autorom Kritike toksične muškosti (2021.) i priručnika Feminizam i muškarci: kratki vodič za početnike/ce.  

Predavanje je namijenjeno studentskoj populaciji i ostalima zainteresiranima. Predavač je Nikola Vučić, televizijski novinar, istraživač i publicist, urednik i voditelj emisije “Izvan okvira” na N1 televiziji u Bosni i Hercegovini. Studirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, a kao novinar nagrađen je dvjema strukovnim nagradama iz područja izvještavanja o rodnoj diskriminaciji i rodno utemeljenom nasilju u Bosni i Hercegovini.

Zbog ograničenosti prostora, molimo da najavite svoj dolazak do četvrtka 16. ožujka u 11 sati putem poveznice.

20.2.2023. Intergeneracijska perspektiva feminizma (javni razgovor), 11:00, Akvarij, Kampus 

Što o feminizmu i temi rodne ravnopravnosti imaju za reći filozofkinje, znanstvenice, umjetnice, prevoditeljice, liderice, feministkinje: Nadežda Čačinovič, Snježana Prijić Samaržija, Ankica Čakardić i Hana Samaržija. Kroz razgovor će ih voditi Sanja Bojanić.

Nijedna žena ne može sama ustati i zahtijevati oslobođenje za druge, jer time drugim ženama oduzima mogućnost organiziranja i govora u svoje ime. No sama ona ne predstavlja niti opasnost. ‘Emancipirana‘ žena pojedinačno djeluje smiješno i neprikladno, kao neka golicava, lako potrošna roba. Tek kada se žene budu počele organizirati u većem broju, postaćemo politička snaga i krenut ćemo ka ostvarenju istinski demokratskog društva u kojem će svakom ljudskom biću biti omogućeno biti odvažnim i odgovornim, razumnim i prilježnim u borbi za život koji će živjeti slobodno i nesebično. – Inspirirano Sheilom Rowbotham

Zbog ograničenosti prostora, molimo da najavite svoj dolazak do petka 17. ožujka u 11 sati putem poveznice.

21. – 23.3.2023. Filmski program, 19:00, Art-kino 

Za vas filmove u kojima se rodna tematika preklapa s radom, zdravljem i starenjem kao čestim diskriminacijskim osnovama biraju i o njima govore Ante Tomić, Snježana Prijić Samaržija i Jurica Pavičić, uz prikazivanje kratkometražnih studentskih filmova Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF po izboru Maše Drndić

Otvorenje Filmskih dana Festivala obilježit će se druženjem uz DJ Mirilo

Tijekom filmskih dana ROAЯ festivala u Art-kinu bit će izložen rad riječke umjetnice i kiparice Nives Žarković naziva Sram te i stid bilo, inspiriran osobnim iskustvom virtualnog zlostavljanja. Više o radu na poveznici

Pristupačnost: STIFF filmovi prilagođeni su osobama s oštećenjima sluha; inkluzivne titlove kreirale su studentice Filozofskog fakulteta u Rijeci: Ana Bratović, Anamarija Gojević, Ivana Jovanović, Lucija Togonal, Margareta Čanžar, Marija Kunčić, Natalija Milković, Nina Dojčinović, Nina Medanić i Tihana Tadej uz vodstvo Maje Ogrizović (Film svima). 

Svi ste pozvani, a studenti_ce uz predočenje x-ice i članovi_ce Filmskog kluba Art- kina imaju pravo na besplatne ulaznice. Rezervirajte svoje mjesto na ulaznice@art-kino.org.


Povezano